Afghansk kvinne steinet for påstått utroskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung afghansk kvinne ble steinet til døde etter å ha blitt anklaget for utroskap, sier lokale myndigheter denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den middelalderske straffen later til å ha blitt filmet i en video som minner seerne om perioden under Taliban.

Det 30 sekunder lange videoklippet har blitt vist i afghanske medier, og viser en kvinne i et hull i bakken, mens menn samler seg omkring og kaster steiner på henne.

Kvinnen har blitt navngitt av afghanske myndigheter som Rokhsahana. Hun var i alderen 19-21 år. På videoen kan man høre henne gjenta shahada, den muslimske trosbekjennelsen. Stemmen hennes blir stadig mer høyfrekvent mens steinene rammer med dumpe lyder.

Drapet skjedde for omkring en uke siden i et Taliban-kontrollert område i utkanten av Firozkoh, hovedstaden i Ghor-provinsen. Afghanske myndigheter har bekreftet videoens ekthet. Den har også blitt offentliggjort av den internasjonale kringkasteren Radio Free Europe / Radio Liberty.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Ja, videoen som har blitt vist i media er knyttet til Rokhsahana, som ble steinet til døde, sier en talsmann for Ghors guvernør Seema Joyenda til nyhetsbyrået AFP.

Rokhsahana ble steinet av en samling av «Taliban, lokale religiøse ledere og væpnede krigsherrer», sier Joyenda.

Les også: Taliban tok kontroll over område nord i Afghanistan

Forsøkte å rømme

Joyenda er den ene av kun to kvinnelige guvernører i Afghanistan. Hun sier Rokhsahanas familie giftet henne bort mot hennes vilje, og at hun ble fanget da hun forsøkte å rømme med en mann på sin egen alder. Dette ble tolket som utroskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen slapp med pisking, sier Joyendas talsmann.

Det brutale drapet på Rokhsahana setter søkelyset på den omfattende volden mot kvinner i det afghanske samfunnet, tross reformer etter at Taliban-regimets fall i 2001.

I mars ble en kvinne ved navn Farkhunda brutalt banket opp og satt fyr på i sentrum av hovedstaden Kabul, etter å ha blitt feilaktig beskyldt for å ha brent en koran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjengdrapet utløste demonstrasjoner over hele landet, og fikk verdens oppmerksomhet til igjen å rette seg mot vilkårene for afghanske kvinner.

Joyenda har fordømt steiningen i Ghor, og ba om at Kabul setter i gang militære tiltak for å fjerne opprørere og andre væpnede grupper fra området.

— Dette er den første episoden i dette området i år, men det vil ikke bli den siste, sier hun.

— Kvinner har generelt problemer over hele landet, men i Ghor råder fremdeles mer konservative holdninger.

Les også: Økning i antall asylsøkere fra Afghanistan til Norge

Taliban-metoder

I september lot en video fra Ghor til å vise en kvinne, heldekket i slør og sammentrukket på bakken, som ble pisket av en elder mann foran en gruppe menn.

Piskingen skjedde etter at en lokal domstol fant henne skyldig i sex utenfor ekteskapet med en mann som ble straffet på tilsvarende vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shariah-lover krever steining som straff for menn og kvinner som dømmes for sex utenfor ekteskapet, men straffen benyttes svært sjelden i muslimske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlig pisking og henrettelser var vanlig under Talibans regjering fra 1996-2001. Gruppen brukte en streng tolkning av sharialoven, men slike episoder har vært mindre vanlige de siste årene.

Taliban har hittil ikke kommentert steiningen i Ghor.

Den militante gruppen har lenge vært fordømt som kvinnehatende fanatikere, men har den siste tiden forsøkt å fremstå med mer moderate standpunkter til kvinners rettigheter.

Men opprørernes tre dager lange okkupasjon av den nordlige provinshovedstaden Kunduz ga et frempek om hva som kan skje om de igjen får makten i landet.

Vitner har beskrevet hvordan dødsskvadroner fra Taliban metodisk rammet en gruppe kvinnelige rettighetsaktivister og journalister få timer etter at byen falt 28. september.