Systematisk fiskefusk avslørt i EUs kantiner

Selv EUs kantiner serverer oppdrettsfisk og sei som torsk, viser «Ocean» sin avsløring. Her er EU-kommisjonens bygning Berlaymont i Brüssel.
Selv EUs kantiner serverer oppdrettsfisk og sei som torsk, viser «Ocean» sin avsløring. Her er EU-kommisjonens bygning Berlaymont i Brüssel. Foto: Yves Logghe / AP

Nesten 40 prosent av all torsk som serveres i EUs egne kantiner, er merket feil. – Dette åpner døren for illegalt fiske, sier Lasse Gustavsson som avslørte fiskefusket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I EU-hovedstaden Brussel ble det onsdag avdekket en virkelig fiskefarse.

Miljøorganisasjonen «Oceana» som har gentestet det som serveres på tallerkenen, og resultatet er nedslående:

– Åpner for illegalt fiske, sier svenske Lasse Gustavsson er leder for «Ocenana» i Europa. Foto: «Oceana»
– Åpner for illegalt fiske, sier svenske Lasse Gustavsson er leder for «Ocenana» i Europa. Foto: «Oceana»

Nesten 30 prosent av all tunfisk, torsk og rødspette er byttet ut med billigere fiskeslag.

– Forbrukerne lures og døren åpnes for hvitvasking av illegale fiskeprodukt, sier Lasse Gustavsson som leder «Oceana» i Europa.

EU-kantinene jukser også

Heller ikke EU-organisasjonenes egne kantiner er fri for fusk.

Av 38 prøver fra fiskeretter som ble servert i disse, var det feil i nesten 40 prosent av tilfellene.

Bestiller du torsk i en av EUs kantiner, riskerer du å bli servert noe helt annet, avslører «Ocean». Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Bestiller du torsk i en av EUs kantiner, riskerer du å bli servert noe helt annet, avslører «Ocean». Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Særlig torsk byttes ut. I stedet var det gjerne sei, lysing eller opprettsfisken pangasius som havnet på bordet.

I et faktaark om fiskejukset påpeker «Oceana» at det er EUs beslutningstakere i fiskerispørsmål som spiser i de EU-kantinene som nå er avslørt.

Les også: Aldri har vi spist mer oppdrettsfisk

På sushi-restaurantene i byen var det derimot verre. Her var det juks med 54 prosent av prøvene.

Den tunfisken som kom på bordet var ikke den annonserte makrellstørja (bluefin tuna på engelsk), men billigere varianter som gulfinnetun eller storøyd tunfisk, som begge er inntil 40 prosent billigere.

På andre fiskerestauranter der «Oceana» samlet prøver, var det feil i nesten én av tre retter.

Det jukses mest med makrellstørje (på engelsk bluefin tuna) som byttes ut med billigere tunfisk-varianter. Foto: Chris Park / AP
Det jukses mest med makrellstørje (på engelsk bluefin tuna) som byttes ut med billigere tunfisk-varianter. Foto: Chris Park / AP

11 prosent av all torsk som ble testet viste seg å være noe annet. For tunfisk var det feil i 57 prosent av tilfellene, og for rødspette 7 prosent juks.

Les også: Torsken: – Det skal lukte fisk i et fiskevær

Hvitvasker illegal fisk

Organisasjonen har fått hjelp til å genanalysere fiskeartene av Universitetet i Leuven.

– DNA-testene viser at jukset med fiskemat er utbredt i både Brussels restauranter, men også ved offisielle EU-steder, sier Gustavsson.

– EU må rydde opp, ta ansvar og umiddelbart forbedre sporingen og merkingen av fiskeprodukter, sier han i en pressemelding.

Les også: Ber politikerne vurdere å bytte norsk landbruk mot lavere toll på fisk

Personvernpolicy