Satellittbilder avviser rakett mot russisk fly

Alle de 224 om bord mistet livet da et passasjerfly fra russiske Kogalymavia styrtet på Sinaihalvøya lørdag.
Alle de 224 om bord mistet livet da et passasjerfly fra russiske Kogalymavia styrtet på Sinaihalvøya lørdag. Foto: Mohamed Abd El Ghany / X02738
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittbilder støtter ikke teorien om at en rakett har truffet det russiske flyet som styrtet i Egypt lørdag morgen, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spekulasjonene om at flyet styrtet på grunn av en rakett stemmer ikke, sa kilden, som ikke er navngitt, til TV-selskapet NBC.

Analyser gjort av amerikansk etterretning mener at det kan ha vært en eksplosjon om bord, enten i bensintanken eller at en bombe kan ha gått av.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevdet i en Twitter-melding i helgen at den sørget for at flyet gikk i bakken. Motivet var angivelig hevn for Russlands flyangrep på IS i Syria, men både russiske og egyptiske myndigheter har sagt de tviler sterkt på om påstanden stemmer.

Les også: Nasjonal sørgedag i Russland etter flystyrt

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin understreket i et møte med pressefolk mandag at det finnes flere mulige årsaker.

– Vi kan ikke utelukke noe, sa talsmann Dmitrij Peskov da han fikk spørsmål om terrorister kan ha angrepet flyet.

Viseadministrerende direktør Aleksandr Smirnov i flyselskapet Kogalymavia sa mandag at den eneste mulige forklaringen på styrten er en «ekstern handling». Han brukte også formuleringen «teknisk eller fysisk handling, uten å utdype dette nærmere. Samtidig insisterte han på at flyet var i god stand.