Russland utelukker ikke terror som årsak til flystyrt:

– Flyet ble utsatt for en «ekstern handling»

En «teknisk eller fysisk handling» forårsaket flyulykken i Egypt, ifølge det russiske flyselskapet. Russlands regjering utelukker ikke at flyet kan ha blitt utsatt for en terroraksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen av ulykken fortatte mandag, og en talsmann for Russlands president Vladimir Putin understreket i et møte med pressefolk at det finnes flere mulige årsaker.

– Vi kan ikke utelukke noe, sa talsmann Dmitrij Peskov da han fikk spørsmål om terrorister kan ha angrepet flyet.

Viseadministrerende direktør Aleksandr Smirnov i flyselskapet Kogalymavia sa mandag at den eneste mulige forklaringen på styrten er en «ekstern handling». Han brukte også formuleringen «teknisk eller fysisk handling, uten å utdype dette nærmere. Samtidig insisterte han på at flyet var i god stand.

– Flyet var i utmerket stand. Vi utelukker teknisk svikt eller feil fra mannskapets side, sa Smirnov.

Les også: Mannskapet på ulykkesflyet hadde ikke fått lønn på to måneder

– Ikke truffet av noe utenfra

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevdet i en Twitter-melding i helgen at den sørget for at flyet gikk i bakken. Motivet var angivelig hevn for Russlands flyangrep på IS i Syria, men både russiske og egyptiske myndigheter har sagt de tviler sterkt på om påstanden stemmer.

En rekke eksperter mener det er usannsynlig at terrorister skjøt flyet ned med raketter, siden det krever svært avanserte våpensystemer. Noen har nevnt en bombeeksplosjon om bord som én av flere mulige forklaringer på styrten.

At flyet ikke ble skutt ned, bekreftes av en kilde i gruppen som undersøker flyets ferdskriver og taleregistrator. Kilden sier til nyhetsbyrået Reuters at Airbus-maskinen ikke ble truffet av noe utenfra.

Russiske, egyptiske, tyske, franske og irske eksperter deltar i arbeidet med å analysere de såkalte svarte boksene.

Ifølge russiske luftfartsmyndigheter ser det ut til at flykroppen gikk i oppløsning i rundt 9.000 meters høyde, 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh lørdag. 224 mennesker omkom i styrten.

Les også: Etterforskere på plass i Egypt: – Vi fant mennesker åtte kilomter unna

– Flyet falt

Aleksandr Smirnov i Kogalymavia opplyser at flyet mistet fart rett før det styrtet.

Hastigheten sank med 300 kilometer i timen samtidig med at flyet falt 1.500 meter om lag 1 minutt før styrten. Mannskapet om bord sendte ikke ut noen melding om at de hadde problemer.

– Mannskapet mistet helt kontrollen, og av en eller annen grunn ble det ikke gjort noe forsøk på å ta kontakt og rapportere om situasjonen om bord. Flyet fløy ikke, det falt, sier Smirnov.

Ifølge en annen talsmann for selskapet ble de to motorene på det 18 år gamle Airbus A321-200 flyet inspisert i Moskva 26. oktober, uten at det ble funnet feil.

Det skal heller ikke ha blitt notert problemer i loggen under de fem foregående flygningene.

Les også: Flyselskaper stopper flygninger over Sinai

Byttet navn etter brann

Styrten i Egypt i helgen er imidlertid ikke første gang Kogalymavia rammes av ulykker.

Airbus-maskinen som styrtet på Sinaihalvøya, hadde et uhell i 2001, da halepartiet slo ned i rullebanen under landing. Skaden ble reparert før flyet igjen ble tatt i bruk.

I 2010 begynte det å brenne i et Tupolev-fly som Kogalymavia hadde leid ut til et iransk flyselskap. 46 mennesker ble skadd.

En lignende ulykke skjedde året etter, da tre mennesker omkom i en brann i et Kogalymavia-fly på en flyplass øst i Russland. Etter dette begynte selskapet å bruke merkevarenavnet Metrojet.

Det russiske arbeidstilsynet opplyser at de ansatte i Kogalymavia ikke har fått lønn på to måneder. Selskapet avviser imidlertid at de økonomiske problemene har påvirket flysikkerheten.

Se video: – Flyet kan ha gått i oppløsning i luften

Flystyrten i Egypt:

  • Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag morgen.
  • Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.
  • Det var 217 passasjerer og et mannskap på syv om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.
  • Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av Metrojet.
  • En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned flyet, noe både myndigheter og eksperter tviler på.
  • Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i luften, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.

Personvernpolicy