Unge velgere i Tyrkia vil ha fred

Tyrkias president Tayyip Erdogan og sittende statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over framgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka før valget.
Tyrkias president Tayyip Erdogan og sittende statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over framgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka før valget. Foto: Umit Bektas / X90076

Tyrkias unge velgere håper søndagens valg vil bringe fredeligere tider, etter blodig uro de siste månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tidligere har vi hatt kampanjer der vi har fokusert på de unges problemer, men denne gangen...Vi vil bare ha fred, sier den 27 år gamle aktivisten Anil Gokrenk til BBC.

Innbyggerne i Tyrkia gikk søndag til valgurnene, for andre gang på et halvt år. Tyrkia har den yngste befolkningen i Europa, med 25 prosent under 30 år. Under valgkampen har partiene derfor særlig knivet om de unges gunst.

Les også: Nyvalg løser neppe Erdogans problemer i Tyrkia

Kurdere ønsker ro

– Jeg håper utfallet av dagens valg vil styrket håpet om fred. Det er hva Tyrkia trenger mest nå, sa lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, da han avla sin stemme.

I valget i juni gjorde HDP det overraskende skarpt med 13 prosent av stemmene og klatret dermed over sperregrensen på 10 prosent.

Men i juli sprakk den to år lange våpenhvilen mellom PKK og tyrkiske myndigheter, noe som har ført til borgerkrigslignende tilstander i kurderområdene. I tillegg har flere selvmordsangrep rammet særlig HDP og partiets medlemmer.

Likevel vil partiet trolig få samme resultat som sist.

– Alle statistikker tyder på at HDP vil komme inn. Men det betyr ikke at situasjonen vil endre seg noe særlig, sier Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo til NTB.

Les også: Ny EU-rapport med kraftig refs av Tyrkia

– Erdogan styrkes

For ifølge meningsmålingene ligger valgresultatet an til å bli omtrent det samme som i juni, der ingen partier fikk rent flertall.

Mange har spådd at en koalisjonsregjering blir mest sannsynlige utfallet av valget. Men det er ikke fullt så entydig, mener Wigen.

– Det er til Erdogans fordel at den låste situasjonen fortsetter, påpeker han. Med en regjering som kun fungerer som et forretningsministerium, kan han fortsette å styre med nesten uinnskrenket makt.

Uansett vil president Erdogan, som siden 2002 har vært Tyrkias sterke mann, greie å befeste sin posisjon, mener Wigen.

– Erdogan vil greie å spille dette til sin fordel. Han har en egen evne til å bruke uformelle kanaler, sier Wigen og peker på at mye makt er allerede flyttet fra regjeringen til presidenten gjennom økonomiske insentiver og allianser med deler av næringslivet.

Les også: Stridshandlingene har skapt en «helvetesaktig» situasjon i Tyrkia

Vanskelige forhandlinger

Koalisjonsforhandlingene vil uansett bli vanskelige. Det største opposisjonspartiet CHP er AKPs gamle erkefiende, noe som vanskeliggjør et samarbeid mellom dem.

– Det vil bli nesten umulig å tilfredsstille begge partienes velgergrupper, sier Wigen.

Da er det høyrenasjonalistiske partiet MHP en mer sannsynlig partner for AKP. Partiet har imidlertid stilt som krav at en rekke korrupsjonsbeskyldninger mot Erdogan skal granskes, noe presidenten er lite villig til.

Les også: HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Syriske flyktninger

EU følger valget med argusøyne. Tyrkia er Vestens viktigste allierte i regionen, og landet trengs både i kampen mot ekstremistgruppa IS i nabolandet Syria og som en buffer mot flyktningstrømmen fra Syria.

Erdogan startet tidligere i år bombeangrep mot IS og kurdiske opprørere inne i Syria. En ny sammensetning i nasjonalforsamlingen kan imidlertid endre Tyrkias Syria-politikk.

Les også:

PKK står alene i kampen mot Tyrkia

Tyrkisk politi stormet regjeringskritisk medieselskap

Valget i Tyrkia:

* Søndag holdes nyvalg etter at Tyrkias største parti AKP ikke greide å danne en styringsdyktig regjering etter valget i juni. Det er fjerde gang på to år at det holdes valg.

* I alt 56,6 millioner stemmeberettigede skal velge ny nasjonalforsamling. Av disse bor nærmere 2,9 millioner i utlandet.

* Parlamentet har 550 seter.

* Det er 25. gang det avholdes valg på nasjonalforsamling i Tyrkia.

* Bare partier som får 10 prosent eller mer av stemmene, kommer inn i forsamlingen.

* Valglokalene stenger kl. 15 norsk tid. De første resultatene er ventet få timer senere.

* Tyrkia har tradisjon for høy valgdeltakelse. I 2011 var frammøtet på nærmere 88 prosent.

Personvernpolicy