Russisk passasjerfly styrtet i Egypt – 224 personer er omkommet

Flyet styrtet på Sinai-halvøya i Egypt lørdag. Se video.

Ingen av de 224 menneskene om bord overlevde da det russiske charterflyet styrtet i Egypt. Undersøkelsene er i gang for å finne årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer klemmer hverandre på flyplassen i St. Petersburg, hvor det styrtede russiske flyet skulle ha landet lørdag. Foto: Peter Kovalev / Reuters / NTB scanpix
To personer klemmer hverandre på flyplassen i St. Petersburg, hvor det styrtede russiske flyet skulle ha landet lørdag. Foto: Peter Kovalev / Reuters / NTB scanpix

Russiske og egyptiske myndigheter sier at alle om bord, både turistene som var på vei hjem etter ferie i Sharm el-Sheikh og mannskapet, er omkommet.

Flyet skal ha meldt om tekniske problemer før avgang og bedt om å få gå ned igjen rett etter avgang. Men samtidig har en IS-tilknyttet opprørsgruppe i Egypt hevdet at de står bak styrten.

– For tidlig

– At styrten skyldes terrorister som skjøt ned flyet, er neppe riktig, sier den russiske transportministeren Maxim Sokolov til nyhetsbyrået Interfax.

Fakta om flystyrten på Sinaihalvøya i Egypt

*Charterflyet med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag morgen.

*Det skjedde 23 minutter etter at flymaskinen hadde tatt av fra feriestedet Sharm el-Sheikh, på vei til St. Petersburg i Russland.

*224 mennesker omkom, av dem var 17 barn. Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju. 221 var russere og tre ukrainere.

*Airbus A321-200-maskinen er operert flyselskapet Metrojet. Det var chartret av reiseselskapet Brisco.

*Et medlem av den egyptiske flyhavarikommisjonen sier at piloten meldte om tekniske problemer før ulykken. Samtidig hevder en IS-tilknyttet gruppe i Egypt at de skjøt ned flyet.

Samtidig sier russiske luftfartsmyndigheter at det er for tidlig å si om årsaken er tekniske feil, menneskelige feil eller forårsaket av ytre handlinger. Russiske og egyptiske myndigheter i gang med undersøkelser, både hos flyselskapet i Moskva, på flyplassene og på krasjstedet.

En kilde på krasjstedet har opplyst at den «svarte boksen» med informasjon om flygningen fram til ulykken er blitt funnet.

224 mennesker vomkom, av dem var 17 barn. Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju. 221 var russere og tre ukrainer.

Pårørende gråt

På flyplassen Pulkovo ved St. Petersburg var fortvilede slektninger og pårørende samlet lørdag.

Alle håpet i det lengste at meldingen om at alle var omkommet ikke stemte. Mange knakk sammen i gråt da de endelige bekreftelsene på antall døde ble kjent.

Alle pårørende ble etter hvert tatt hånd om og samlet på et hotell i nærheten av flyplassen.

Russland president Vladimir Putin har erklært at søndag 1. november er nasjonal sørgedag.

– Det skal flagges på halv stang over hel landet, erklærte presidenten.

Les også: Putin kondolerer de pårørende etter flyulykken i Egypt

Meldte om tekniske problemer

Kontoret til den egyptiske statsministeren Sharif Ismail har bekreftet at flyet styrtet sentralt på halvøya lørdag morgen.

Et medlem av den egyptiske flyhavarikommisjonen har fortalt at piloten meldte om tekniske problemer før ulykken, ifølge AP. Flygeren skal også ha bedt om å få lande på nærmeste flyplass.

Ulykkesstedet ligger i et område med mye fjell, og dårlig vær har gjort det vanskelig for redningsmannskapene å komme fram.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned det russiske flyet. Uttalelsen fra gruppa er spredt på sosiale medier av tilhengere. Den var først publisert på en nettside som ofte videreformidler meldinger fra IS.

– Krigere fra Den islamske staten sørget for at det russiske flyet styrtet over Sinai, står det i meldingen.

Flyselskapet etterforskes

Kontakten med flyet skal ha blitt brutt 23 minutter etter avgang på vei til St. Petersburg. Flyet av typen Airbus A321 tilhørte det russiske selskapet Kogalymavia, som også opererer under navnet Metrojet.

En russisk ulykkeskommisjon er i gang med undersøkelser hos det russiske flyselskapet. Etterforskerne har allerede vært i den russiske byen Samara, der flyet fylte drivstoff, og tatt prøver.

Det gjennomføres også samtaler med ansatte som var involvert i klargjøringen av flyet samt kabinpersonalet og flygerne, opplyser Vladimir Markin i ulykkeskommisjonen ifølge nyhetsbyrået RIA.

På flyplassen Domodedovo ved Moskva, der flyselskapet er basert, blir det også gjort undersøkelser.

Ulykkeskommisjonen opplyser at det er satt i gang politietterforskning av flyselskapet.

VIDEO: Her forsvinner flyet fra radaren

Personvernpolicy