
Russland inviterer opprørshær til Syria-samtaler

Russland vil ha med både Den frie syriske hær og kurdiske grupper på samtalene om Syria, opplyser den russiske viseutenriksministeren til russiske medier.
– Dette er en oppløftende utvikling og tyder på at russerne mener alvor, sier forsker Cecilie Hellestveit etter at russiske medier meldte at Den frie syriske hær (FSA) og kurdiske grupper kan bli invitert til forhandlingsbordet.
Under Syria-konferansen i Wien fredag var representanter fra nesten 20 land på plass, men verken opposisjonen eller den syriske regjeringen var representert.
Les også: Antatte russiske flyangrep i Sør-Syria
Møtes igjen
– Vi har diskutert alle temaer, selv de vanskeligste. Det er uenighet på flere punkter, men det var nok enighet om å møtes igjen om to uker, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius etter møtet.
– Størst uenighet er det om president Bashar al-Assads framtidige rolle, medga han.
USA etterlyste kompromissvilje fra Iran og Russland i forkant av samtalene.
Myndighetene i Teheran signaliserer at Iran kan være villig til å ofre president Bashar al-Assad på sikt, mens Russland åpnet for å innlemme moderate syriske opprørere i samtalene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Lavrov og Kerry i telefonmøte om Syria
Optimist
Moskva forventer nå at opposisjonen blir enige om en «felles tilnærming» og stiller med en delegasjon som kan forhandle med regimet i Damaskus, skriver Interfax.
Forhandlingene er brakt ett skritt nærmere en løsning, fastslår Torgeir E. Fjærtoft, gjesteforsker fra Utenriksdepartementet ved Universitetet i Oslos senter for islam- og midtøstenstudier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hittil har den dominerende oppfatningen vært at man først må løse alle problemene, så må man få slutt på krigen. Nå er det motsatt, og det er en av grunnene til at jeg er optimist, sier Fjærtoft til NTB.
Lys
FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sier forhandlingene kan tenne et lys i enden av tunnelen.
– Det viktigste aspektet med disse samtalene er at de skjer, og at alle land med innflytelse over den nåværende konflikten i Syria, deltar, sier Mistura.
Artikkelen fortsetter under annonsenFjærtoft spår at en forhandlingsløsning kan være starten på slutten både for Assad og for ekstremistgruppen IS.
– IS sitter ikke ved forhandlingsbordet, men samtidig er IS et resultat av andre lands svikt. Når alle landene begynner å samarbeide, tror jeg det er en viss mulighet for å få kontroll over IS, sier Fjærtoft.
Les også: Nesten 1000 russiske tokt i Syria
Lister
Den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov sier til nyhetsbyrået Interfax at Russland og Saudi-Arabia har utvekslet lister med navn på syriske opposisjonsgrupper som de vil ha med i samtalene. På Russlands liste er blant annet FSA og kurdiske grupper, men en rekke andre opprørsfraksjoner opererer i Syria.
Hellestveit understreker at stormaktene har en hard nøtt å knekke når de skal bli enige om hvilke deler av opposisjonen som skal tas inn i forhandlingsvarmen.
– Det er helt avgjørende hvor bredt invitasjonen går ut, og hvor mange av de opprørsfraksjonene som støttes av Tyrkia og Saudi-Arabia, som inviteres, sier Hellestveit til NTB