Sundtoft: – Skogbevaring et viktig tema på Paris-toppmøtet

Klimaminister Tine Sundtoft (t.v.) deltok torsdag, sammen med andre europeiske, søramerikanske og afrikanske miljøtopper, på prins Charles' konferanse om regnskogbevaring.
Klimaminister Tine Sundtoft (t.v.) deltok torsdag, sammen med andre europeiske, søramerikanske og afrikanske miljøtopper, på prins Charles' konferanse om regnskogbevaring. Foto: Paul Burns / Royal Household / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaminister Tine Sundtoft (H) traff prins Charles i London torsdag – for å sikre at skogbevaring havner høyt på agendaen under Paris-toppmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med andre europeiske, søramerikanske og afrikanske miljøtopper deltok Sundtoft på prins Charles' konferanse om regnskogbevaring. Hun karakteriserer det som en inspirerende innledning til klimasamtalene i Frankrike kommende måned.

– Det viktigste med møtet var å sikre at skogbevaring står høyt på dagsorden i Paris og i det vi skal gjøre etter Paris, sier Sundtoft til NTB ved staselige Lancaster House.

– Det ble klart at enigheten er bred blant regjeringer, private selskaper og organisasjoner om at bærekraftig utvikling ikke er mulig uten å ivareta regnskogen. Uten har vi ikke nubbesjanse til å nå togradersmålet, fortsetter hun med referanse til verdensambisjonen om å holde globaloppvarmingen i sjakk.

Les også: Biodrivstoff fra skogen gir boom i norske CO2-utslipp

Krav til Brasil

Klimaministeren samtalte også spesifikt med sitt motstykke Izabella Teixeira fra Brasil, et av landene som har størst utfordringer på regnskogfronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her er vi i et konkret partnerskap – og vi er tydelige på at vi betaler for resultater, sier Sundtoft.

– Hvis brasilianerne ikke selv makter å redusere sin avskoging, får de heller ikke støtte fra Norge. Imidlertid ser vi at de har redusert avskogingen sin med 75 prosent på ti år, noe de har klart blant annet takket være vårt bidrag gjennom Amazonasfondet, fortsetter Sundtoft.

Partneren verdsetter hjelpen.

– Det var et godt møte. Amazonasfondet er veldig viktig for brasilianske resultater, bekrefter Teixeira overfor NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alarmerende

Prins Charles har lenge markert seg som en ivrig miljøforkjemper, og etablerte sitt Prinsens regnskogprosjekt i 2007. I en tale til EU-parlamentet forklarte han hensikten sånn:

– Sagt på enklest mulig måte: Vi må sørge for at regnskogene blir mer verdt i live enn døde.

Selv om dette og lignende initiativer har bidratt til å bremse avskogingen siden årtusenskiftet, er den stadig på et alarmerende nivå. Ifølge høstens rapport fra FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, forsvant 6,6 millioner hektar naturlig skog årlig mellom 2010 og 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Klimadugnad»

Sundtoft er likevel optimist før hun setter seg på Paris-flyet 30. november.

– Nå har 155 land levert sine klimamål. Det vi ser her, er verdens største klimadugnad, hvor alle er villig til å bidra for å redusere den globale oppvarmingen, hevder hun.

– Det vi er opptatt av – og som vi fortsatt jobber knallhardt for – er å få et langsiktig mål inn i avtalen. Når vi drar fra Paris, skal det ikke være noen tvil om hvilken retning verden skal gå – nemlig mot et lavutslippssamfunn.

(©NTB) (©NTB)