Skal ha tilbudt Martine-siktet i bytte mot norsk fredsmekling

Martine Vik Magnussen, som ble drept i London i 2008. Foto: Privat
Martine Vik Magnussen, som ble drept i London i 2008. Foto: Privat

Politikere i Jemen skal ha lovet å utlevere mannen som er siktet for drapet på Martine Vik Magnussen dersom Norge påtok seg rollen som fredsmekler for Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Initiativet kom 30. mars fra en høyt respektert og politisk aktiv person fra Nord-Jemen som nå bor i eksil, skriver Dagbladet.

– Det var et oppsiktsvekkende initiativ, og jeg undersøkte med en rekke kilder i Jemen at det var genuint og tverrpolitisk, sier Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen, som ble drept i London 14. mars 2008. Farouk Abdulhak er mistenkt for drapet. Han forlot England samme dag og har oppholdt seg i hjemlandet Jemen.

Partene bak initiativet skal ha ønsket å reise til Norge for å diskutere muligheten for en fredsavtale for landet. Magnussen kontaktet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som driver Oslosenteret og som har engasjert seg i Martine-saken. Han tok så initiativet opp med Utenriksdepartementet (UD). Magnussen skrev også selv epost til UD der det blant annet står at det er «viktig å understreke betydningen av at det ifm. henvendelsen 30. mars, ble lovet at mine eventuelle bidrag her ville føre til man fra jemenittisk side ville pågripe og overlevere mistenkte i Martine-saken til Interpol».

Departementet svarte på henvendelsen fra Oslosenteret og viste til at norsk engasjement overfor Jemen måtte forankres i FN. Underdirektør Kristin Enstad i UD sier Farouk Abdulhak ikke kom opp i kontakten med Oslosenteret.

Personvernpolicy