Indisk domstol forbyr surrogati til utlendinger

Det er kun indiske par som fra nå av skal kunne benytte seg av surrogati, fastslår den indiske regjeringen. Foto: Mansi Thapliyal (Reuters / NTB scanpix)
Det er kun indiske par som fra nå av skal kunne benytte seg av surrogati, fastslår den indiske regjeringen. Foto: Mansi Thapliyal (Reuters / NTB scanpix)

India vil ikke lenger tillate surrogati for utenlandske borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Regjeringen støtter ikke kommersielt surrogati», skriver Indias regjering i en erklæring til landets høyesterett, som for tida har en sak om surrogatibransjen oppe til behandling.

Det er kun indiske par som skal kunne benytte seg av surrogati, fastslår regjeringen, som bekrefter at kommersielle surrogatitjenester blir forbudt. «Ingen utlendinger kan benytte seg av surrogatitjenester i India.»

India har lenge signalisert at de ønsker å stramme inn på den sterkt økende surrogatitrafikken, og i forrige måned ba høyesterett regjeringen om å komme med nye reguleringer for bransjen.

India er ett av relativt få land som har tillatt kvinner å bære fram barn for andre mot betaling. Flere tusen barnløse utlendinger har benyttet seg av tilbudet, som vanligvis foregår ved prøverørsbefruktning og overføring av embryoer.

Sent tirsdag kveld indisk tid sendte Indian Council of Medical Research (ICMR) ut en melding til alle surrogatklinikkene i India om at det ikke lenger er lov å ha utenlandske pasienter, skriver Nettavisen.

Dermed gjenstår kun den formelle behandlingen i parlamentet for å vedta den nye surrogatiloven. Regjeringen varsler at dette vil ta noe tid.

Personvernpolicy