18.000 turister evakuert fra orkan i Mexico

Flere turister evakueres fra Mexicos stillehavskyst på grunn av orkanen Patricia.
Flere turister evakueres fra Mexicos stillehavskyst på grunn av orkanen Patricia. Foto: Henry Romero / Reuters

Rundt 18.000 turister ble fredag evakuert i påvente av at orkanen Patricia skulle treffe Mexicos vestkyst. Foreløpig foreligger det ingen meldinger om store skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten var stor for hvilke ødeleggelser orkanen Patricia skulle skape på sin ferd gjennom det vestlige Mexico. Selv om orkanens styrke natt til lørdag norsk tid ble nedjustert to ganger, kan den fortsatt skape problemer for titusener av mennesker.

Enn så lenge viser de første meldingene at Patricia verken har tatt menneskeliv, påført folk skader, eller forårsaket alvorlige skader på bygninger og infrastruktur.

Men den fullstendige oversikten vil neppe foreligge før det blir dagslys lørdag, det vil si ved 15-tiden norsk tid. Da vil hjelpemannskaper og frivillige organisasjoner stå klare til å bidra.

Kraftig regnvær

Anthony Caswell Pérez, en av avdelingsdirektørene i mexicanske Redd Barna, tror man først vil få oversikt over situasjonen når stormen har herjet fra seg litt og det nærmer seg morgen.

– Uansett om orkanen gir seg, er det ventet et kraftig regnvær med 50 centimeter nedbør på få timer. Det skaper risiko for oversvømmelser og jordskred, sier Caswell til NTB.

18.000 turister evakuert

Mexicanske myndigheter erklærte unntakstilstand for delstatene Colima og Jalisco i forkant av orkanens inntreden i landet. Også nabostaten Nayarit lenger nord sto i fare for å bli rammet.

Les også: Vulkanutbrudd i Mexico og Ecuador

Caswell forteller at 18.000 turister er evakuert i nedslagsområdene i Mexico, og det er opprettet rundt 1.800 tilfluktsrom i de tre delstatene Colima, Jalisco og Nayarit.

– Vi håper at orkanen bare har skremt oss, og at den ikke gjør så mye skade. Samtidig er vi realistiske. Av 400.000 personer i de tre statene som kan bli rammet, lever rundt halvparten i fattige kår. Med andre ord er opptil 200.000 personer særlig sårbare fordi hjemmene deres trolig ikke er solide nok til å stå imot en orkan av en slik kategori, sier han.

Tidlig lørdag morgen norsk tid hadde Patricia beveget seg videre nordøst inn i landet, mot delstaten Zacatecas. Derfra er det ventet at den vil fortsette i samme retning helt fram til de sørlige delene av Texas i USA i løpet av søndag.

Mindre skader

Redd Barna er blant organisasjonene som vil bistå myndighetene og hæren i deres arbeid for å takle Patricias herjinger. Et team i Mexico er mobilisert, og hjelp er også på vei fra USA og Panama.

– Fra lørdag morgen vil vi starte med å kartlegge skadene og bidra med den hjelpen vi kan. Det er mye regn, så vi må se an hvilke utfordringer vi møter på og hvilken del av sonen som er hardest skadd. Vår oppgave blir å passe på at barnas forskjellige behov blir møtt. Alt fra at de ikke blir separert fra familien til at de har trygge steder å leke, sier Caswell.

En av årsakene til at det ikke er meldt om skadde mennesker så langt, er at de fleste rakk å komme seg innendørs og i skjul, mener Caswell.

Amerikansk hjelp

Det amerikanske orkansenteret i Miami har advart om at orkanen kan føre til oversvømmelser, ødeleggende bølger og springflo.

Fredag ga USAs president Barack Obama sin støtte til mexicanerne.

– Våre tanker er med det mexicanske folk mens de ruster seg mot orkanen Patricia. USAIDs katastrofeeksperter er på bakken og klare til å hjelpe, skrev Obama på Twitter fredag kveld (©NTB)

Personvernpolicy