– Håper orkanen bare har skremt oss

Se video av stormen her

Frykten er stor for hvilke ødeleggelser orkanen Patricia kan skape på sin ferd gjennom det vestlige Mexico. Fredag kveld ble den nedjustert én kategori.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent fredag kveld lokal tid var det fortsatt ikke kommet meldinger om skadde personer som følge av orkanen som traff fastlandet på stillehavskysten ved 18-tiden (1 lørdag norsk tid). Patricia er den kraftigste orkanen som er registrert på den vestlige halvkule, men USAs nasjonale orkansenter har nå vurdert at den trolig vil gå over til tropisk storm lørdag morgen.

Det betyr på ingen måte at den er ufarlig. «Patricia blir svakere, men forblir en ekstremt farlig og stor orkan over det sørvestlige Mexico», heter det i oppdateringen fra orkansenteret.

Kraftig regnvær

Anthony Caswell Pérez, en av avdelingsdirektørene i mexicanske Redd Barna, tror man først vil få oversikt over situasjonen når stormen har herjet fra seg litt og det nærmer seg morgen.

– Nå oppfører orkanen seg litt uberegnelig og går fram og tilbake fra sør til nord og tilbake igjen som om den prøver å finne veien over fjellene. Men vinden er fortsatt sterk. Vi kommer ikke til å få noen nøyaktige tilstandsrapporter før over midnatt, sa han til NTB klokken 21.30 mexicansk tid.

– Uansett om orkanen gir seg, er det ventet et kraftig regnvær med 50 centimeter nedbør på få timer. Det skaper risiko for oversvømmelser og jordskred, fortsetter Caswell.

– Uforutsigbart

Mexicanske myndigheter erklærte unntakstilstand for delstatene Colima og Jalisco i forkant av orkanens inntreden i landet. Også nabostaten Nayari står i fare for å bli rammet. Caswell forteller at 18.000 turister er evakuert, og det er opprettet rundt 1.800 tilfluktsrom i de tre delstatene.

– Det har vært betydelig nervøsitet på grunn av styrken og størrelsen på orkanen. Situasjonen er totalt uforutsigbar.

– Vi håper at orkanen bare har skremt oss, og at den ikke gjør så mye skade. Samtidig er vi realistiske. Av 400.000 personer i de tre statene som kan bli rammet, lever rundt halvparten i fattige kår. Med andre ord er opptil 200.000 personer særlig sårbare fordi hjemmene deres trolig ikke er solide nok til å stå imot en orkan av en slik kategori, sier han.

Mindre skader

Redd Barna er blant organisasjonene som vil bistå myndighetene og hæren i deres arbeid for å takle Patricias herjinger. Et team i Mexico er allerede mobilisert, og hjelp er også på vei fra USA og Panama.

– Fra lørdag morgen vil vi starte med å kartlegge skadene og bidra med den hjelpen vi kan. Det er mye regn, så vi må se an hvilke utfordringer vi møter på og hvilken del av sonen som er hardest skadd. Vår oppgave blir å passe på at barnas forskjellige behov blir møtt. Alt fra at de ikke blir separert fra familien til at de har trygge steder å leke, sier Caswell.

En av årsakene til at det ikke er meldt om skadde mennesker så langt, er at de fleste rakk å komme seg innendørs og i skjul, mener Caswell.

Klokken 22.42 lokal tid fredag skriver nyhetsbyrået AFP at mexicanske myndigheter melder om kun mindre skader som følge av orkanen så langt. (©NTB)

Personvernpolicy