Over 80 palestinere såret på Vestbredden og ved Gaza

En journalist ligger på bakken etter å ha pustet inn tåregass under sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater langs grensen mellom Israel og Gazastripen fredag.
En journalist ligger på bakken etter å ha pustet inn tåregass under sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater langs grensen mellom Israel og Gazastripen fredag. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens israelske myndigheter lempet på restriksjoner i Jerusalem, var det kraftige sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater på Vestbredden og ved Gazastripen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 80 og 90 ble såret da hundrevis av palestinere kastet stein og støtte sammen med israelske sikkerhetsstyrker flere steder på den okkuperte Vestbredden og i grenseområdene langs Gazastripen fredag ettermiddag og kveld.

Politiet svarte med tåregass og gummikuler. Om lag 20 palestinere fikk skuddskader på Vestbredden mens om lag 65 mennesker, deriblant tre journalister, ble såret ved Gazastripen, opplyser palestinske sykehuskilder.

Les også: Obama er svært urolig for voldsbølgen i Palestina

Brannbombe

Fredag ble også en israelsk kvinne og hennes to barn såret da bilen deres ble angrepet med en brannbombe like ved den israelske bosettingen Beit El på Vestbredden. Ifølge avisen Haaretz fikk den ene jenta, en fireåring, brannskader på 35 prosent av kroppen, mens søsteren og moren ble lettere såret.

Samtidig ble en israelsk soldat lettere såret da en palestiner angrep ham med kniv i nærheten av den jødiske bosettingen Gush Etzion på Vestbredden. Gjerningsmannen ble skutt av israelske sikkerhetsstyrker, og tilstanden hans er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To skutt etter knivstikking i Israel

Rolig i Jerusalem

I Jerusalem, der det har vært mange knivangrep de siste ukene, var det imidlertid rolig fredag, til tross for palestinske oppfordringer om masseprotester.

I et forsøk på å roe situasjonen, lempet israelske myndigheter på aldersrestriksjonene ved al-Aqsa-moskeen og lot også unge palestinere delta i fredagsbønnen.

Hver fredag siden midten av september har israelske sikkerhetsstyrker håndhevet en bestemmelse som vekselvis har betydd at bare menn over 40, 45 eller 50 år har fått tilgang til den hellige høyden.

Men fredag var det altså åpnet for så å si alle, og det ble ikke meldt om noen hendelser da mellom 25.000 og 30.000 troende samlet seg for å delta i fredagsbønnen.

Åtte israelere og over 50 palestinere er drept så langt i oktober i Israel, i det annekterte Øst-Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden.