Russland bygger flere baser i nord

Russland har planer om å bygge en serie nye militærbaser i Arktis.
Russland har planer om å bygge en serie nye militærbaser i Arktis.

Russland har planer om å bygge en serie nye militærbaser i Arktis. Ett militæranlegg står allerede ferdig på Frans Josefs land, men flere bygges lenger østover i Sibir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet er det bygd eller skal bygges baser på Wrangeløya utenfor det nordøstre Sibir, på Kotelnij-øya og på Kapp Schmidt i det nordøstlige Russland, ifølge forsvarsminister Sergej Sjoigu.

– Dette er ikke noe vi holder hemmelig. Vi har allerede opprettet en base på Novosibirsk-øyene, på Kotelnij-øya. Dette er en stor base der det ikke var noen base i sovjettida, sa Sjoigu til Interfax torsdag.

Les også: Russland har bygd militærbase i Arktis

Lenge uten forsyninger

Anlegget som er bygd på Frans Josefs land, øst for Svalbard, kan huse 150 soldater i opptil halvannet år uten nye forsyninger, meldte det russiske forsvarsdepartementet tirsdag.

Bygget er ifølge departementet «97 prosent ferdig» og befinner seg på øya Aleksandra land, som er en del av øygruppa Frans Josefs land, som ligger øst for Svalbard og nord for Novaja Semlja.

Bygget har fått navnet Det arktiske trekløver og er malt rødt, hvitt og blått – som det russiske flagget, opplyser departementet.

Prioritert område

Russiske myndigheter har definert Arktis som et område med høyeste prioritet som følge av stor ressursrikdom og dets strategiske betydning. Det innebærer blant annet at Russland satser stort på å bygge militær infrastruktur i området.

Ifølge BBC trapper Russland også opp sitt militære nærvær på Kurilene, en omstridt øygruppe i Stillehavet som også Japan gjør krav på.

Personvernpolicy