Sverige: Gjerningsmannen i Trollhättan er død

Etterforsker: – Han gikk fra dør til dør. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmannen som angrep barn og voksne på Kronan skole i Trollhättan, er død, opplyser politiet. Dermed er tre personer, blant dem en ung gutt, døde etter angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt fire personer ble brakt til Norra Älvsborg fylkessykehus etter angrepet ved skolen Kronan i Trollhättan torsdag formiddag.

Blant dem var en elev som først ble oppgitt å være elleve år. Pasienten, som var en gutt, døde på sykehuset av skadene han pådro seg. Etter å ha blitt identifisert, ble alderen oppjustert til 17 år.

En annen elev som ble brakt til sykehuset, lå torsdag kveld fortsatt innlagt med skader. Sykehuset opplyste tidligere at alderen til denne personen er 15 år. Ifølge svensk politi dreier dette seg også om en gutt.

I tillegg får en mannlig lærer født i 1973 behandling ved sykehuset.

Ifølge nettsiden NU-sjukvården er én av de to pasientene kritisk skadd, mens den andre har blitt oppgitt å være alvorlig skadd.

Også gjerningsmannen, en 21-åring, ble brakt til sykehuset. Han ble skutt av politi som rykket ut til skolen, og døde av skadene på sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elever: – Vi trodde det var en spøk

Banket på dører

– Gjerningsmannen kom maskert til stedet, og utenfor møtte han en lærer som han angriper med kniv. Etterpå tar han seg inn i bygningen og møter ytterligere én person, som blir angrepet. Dette er en av dem som nå er døde, forklarte Haraldson.

Inne i skolebygningen gikk gjerningsmannen til to forskjellige klasserom og banket på. Den ene eleven som åpnet døren til det ene klasserommet, er gutten som ble angrepet og senere døde av skadene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om skoleangrepet i Sverige

* Torsdag gikk en maskert mann til angrep med sverd inne på skolen Kronan i bydelen Kronogården i Trollhättan.

* Det går rundt 400 elever fra første til niende trinn på skolen. Det er også en kafé, et kombinert skole- og folkebibliotek og kulturhus i skolebygget.

* To personer mistet livet i angrepet. En lærer ble funnet død da politiet ankom stedet. En gutt døde senere torsdag på sykehus.

* Ytterligere to personer, en voksen og en elev, ble skadd i angrepet.

* Gjerningsmannen en 21 år gammel mann, ble skutt av politiet og behandles på sykehus. Han er kritisk skadd.

Stikkvåpen

Mannen brukte to våpen. Ifølge politiet dreide det seg om «kraftige stikkvåpen». Politiet opplyser at de ikke har opplysninger om at det skal ha vært flere gjerningsmenn involvert.

Les også: Lokalpolitiker: – Skolen har lenge slitt med problemer

Politiet vil undersøke om gjerningsmannen har lagt ut informasjon om angrepet på internett. Ifølge Haraldsson var 21-åringen trolig ikke i stand til å bli avhørt før han døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I gjerningsmannens leilighet har det blitt funnet ting som er «interessante», men politiet vil ikke gå inn på hva slags ting det dreier seg om.

Dagbladet har gått gjennom gjerningsmannens profiler på sosiale medier. Der kommer det frem en rekke høyreekstreme sympatier.

De siste ukene har 21-åringen blant annet sett og like flere videoer som hyller Nazi-Tyskland på videonettstedet YouTube.

Solberg: – Et grusomt og feigt angrep

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er sjokkerende å høre om hendelsene ved Kronan skole i Trollhättan i Sverige.

– Det er sjokkerende å høre om hendelsen i Sverige i dag. Uskyldige og forsvarsløse mennesker er utsatt for et grusomt og feigt angrep på en skole i Trollhättan. Mine tanker går nå til ofrene og deres familier, og til et helt lokalsamfunn som er rammet, sier Solberg til NTB.

Se hele pressekonferansen her: