President Zuma vil møte studenter etter protester mot økt studieavgift

Universitetet i Cape Town er stengt for fjerde dag på rad som følge av demonstrasjoner mot økte studieavgifter. Se video.

Den sørafrikanske regjeringens planer om å skru opp studieavgiftene har utløst store protester og demonstrasjoner. Nå vil president Jacob Zuma møte studentene for å finne en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zuma sier han fullt ut forstår presset på fattige studenter og inviterer partene til et møte fredag for å finne en løsning.

Presidenten vil møte studenter og universitetsansatte for å løse konflikten som oppsto da regjeringen la fram planer om å øke studieavgiftene med 11 prosent.

– Vi må skape rom for å diskutere dette spørsmålet med alle parter på en måte som vil gjøre det mulig for oss å finne en løsning, erklærte presidenten torsdag.

Mange universiteter i Sør-Afrika har vært rammet av protester, noen av dem voldelige, de siste ukene. Studentene krever at regjeringen skrinlegger planene.

Bakgrunn: Norske Elisabeth (22) var midt i demonstrasjonene: – Jeg var redd

Fredeligere demonstrasjoner

Universitetsrektorer har også uttalt seg og sagt at høyere avgifter er nødvendig for å opprettholde en god standard og ber regjeringen om å øke budsjettene.

Onsdag tok hundrevis av studenter seg inn forbi portene til forgården ved nasjonalforsamlingen. Der ble de møtt av opprørspoliti.

Blant de demonstrerende studentene var norske Elisabeth Bergskaug.

– Det som skjedde i dag, da politiet ble voldelige, kastet granater og brukte pepperspray, var veldig skummelt, sa Bergskaug til ABC Nyheter onsdag.

Hun sto midt i dramaet da politiet kastet sjokkgranater og angrep enkelte av demonstrantene med vold og pepperspray.

– Jeg innså nok ikke selv hvor farlig det var.

Torsdag forteller hun om roligere tilstander i den sørafrikanske byen.

– Demonstrasjoner og protester fortsetter over hele landet. Universitetet i Cape Town er stengt i dag og i morgen. Akkurat nå er flere hundre studenter samlet på campus der det holdes appeller, sier journalistikkstudenten fra Oslo i 14-tiden torsdag.

Vil kreve at det tas grep

Rektor ved universitetet, dr. Max Price, var blant dem som holdt appell.

– Jeg skulle ønske jeg kunne være på deres side og kjempe mot regjeringen. Vi får ikke nok penger fra regjeringen, sa Price.

I en melding som er lagt ut på universitetets nettsider, bekrefter Price at han skal møte president Zuma fredag.

– Vi skal møte presidenten og hans statsråder i Pretoria i morgen, og vil kreve at det blir gjort grep som sikrer at studenter i en vanskelig situasjon ikke vil møte økte avgifter i 2016, skriver rektoren.

Red.anm. Elisabeth Bergskaug har jobbet som journalist i ABC Nyheter.

SE VIDEO: Norske Elisabeth (22) var midt i dramaet

Personvernpolicy