FN-sjefen ikke optimistisk etter Midtøsten-besøk

Palestinas president Mahmoud Abbas (t.h.) tok onsdag imot FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Vestbredden.
Palestinas president Mahmoud Abbas (t.h.) tok onsdag imot FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Vestbredden. Foto: Pool / Reuters

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er ikke optimistisk etter å ha møtt israelske og palestinske ledere og bedt dem bidra til at volden trappes ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en FN-diplomat, som onsdag deltok på et lukket møte i FNs sikkerhetsråd. Ban var med på møtet via en videolink fra Amman i Jordan etter å ha besøkt Israel og Palestina de to siste dagene.

FN-sjefen mener at håndteringen av de hellige stedene i Jerusalem er nøkkelen til å stanse volden, men han er svært bekymret for at begge parter i stedet vil bidra til å hisse opp stemningen, ifølge diplomaten.

Under orienteringen til Sikkerhetsrådet skal han også ha sagt at det er ingen tid å miste når det gjelder å presse partene til en nedtrapping.

60 drept

Ni israelere og rundt 50 palestinere er drept siden begynnelsen av oktober.

Flere vestlige ledere skjerper nå den diplomatiske innsatsen. Onsdag tok Tysklands statsminister Angela Merkel imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Berlin. Men den israelske lederen viste ingen tegn til kompromiss. I stedet anklaget han Abbas for å oppfordre til terror og for å spre løgner om Israel.

– Hvis vi ønsker fred, må vi stanse terroren. Og for å stanse terroren, må vi stanse oppfordringene. Jeg mener det er viktig at verdenssamfunnet krever at president Abbas stanser oppfordringene og slutter å spre løgner om den jødiske staten og om Israel politikk, sier Netanyahu.

– Kontraproduktivt

Merkel understreket at Israel bosetningspolitikk på den palestinske Vestbredden er kontraproduktiv.

– Jeg har sagt dette ganske ofte at når det gjelder tostatsløsningen, anser vi bosetningene for å være kontraproduktive. Jeg har sagt dette igjen og igjen. Vi må gjøre alt for å roe ned situasjonen, og jeg mener at alle parter må bidra, sa hun.

Også USAs utenriksminister John Kerry trapper opp engasjementet. Torsdag møter han Netanyahu i Berlin, og i helgen skal han ha samtaler med Palestinas president Mahmoud Abbas i Jordan. Han håper samtalene vil gi litt «pusterom» i konflikten.

– Mangler håp

Da Ban tidligere onsdag besøkte Ramallah på den israelsk-okkuperte Vestbredden, uttrykte han forståelse for palestinernes situasjon.

– Jeg vet at folk er sinte og frustrerte, spesielt unge palestinere. Når man alltid har levd under okkupasjon, kan det ikke være mye håp, sa Ban.

Han fordømte samtidig hatretorikken mellom israelerne og palestinerne og understreket at han har bedt lederne på begge sider fortelle sine folk at drap er uakseptabelt.

Han sa også at Israels svar på de palestinske knivangrepene neppe har bidratt til å gjøre det lettere å gjenopprette roen. Mange av angrepene er utført av svært unge palestinere, som i flere tilfeller er blitt skutt og drept på stedet. I tillegg har Israel begynt å lage fysiske skiller mellom jødiske og palestinske nabolag i Jerusalem.

Personvernpolicy