Joe Biden stiller ikke som presidentkandidat

USAs visepresident Joe Biden sier han ikke vil melde seg på kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016.

USAs visepresident Joe Biden sier han ikke vil melde seg på kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs visepresident Joe Biden vil ikke melde seg på kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016. Sønnens død har vært en for stor påkjenning, sier han.

Biden (72) kom selv med kunngjøringen utenfor Det hvite hus onsdag.

Dermed er det slutt på flere måneders spekulasjoner om hvorvidt Biden ville utfordre Hillary Clinton, som nå er favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsprosess. Siden august har det vært kjent at han har vurdert å stille.

– Selv om jeg ikke vil være kandidat, vil jeg ikke tie stille. Jeg vil snakke klart og tydelig for å påvirke så mye jeg kan, både når det gjelder hvor vi står som parti og hvor vi trenger å gå som nasjon, sa Biden.

Stor sorg

Med president Barack Obama ved sin side fortalte han også at avgjørelsen er påvirket av sorgen over sønnens død. Beau Biden (46) døde av hjernekreft i mai i år. Sønnen hadde oppfordret ham til å stille som kandidat.

Samtidig har han kommet fram til at sjansene for å vinne nominasjonsprosessen har minsket de siste månedene.

Under pressekonferansen framholdt Biden at USA må godta at landet ikke kan løse all verdens problemer alene. Han sa også at republikanerne ikke er fienden og understreket at «kompromiss ikke er et skittent ord». Den splittende partipolitikken ødelegger USA, fastslo han.

Han ba også om at det må investeres mer penger for å finne en kur mot kreft.

Sterk utfordrer

Hvis Biden hadde forsøkt å bli Demokratenes presidentkandidat, kunne han blitt en sterk utfordrer for Clinton, som tapte nominasjonskampen mot Barack Obama for åtte år siden og i stedet ble USAs utenriksminister under Obama.

Bidens tilhengere hadde håpet han ville stille, ikke minst på grunn av Clintons svake oppslutning tidlig i nominasjonsprosessen. Men etter en kandidatdebatt i oktober steg støtten til Clinton med 10 prosentpoeng til 52 prosent.

Biden har forsøkt å bli Demokratenes presidentkandidat to ganger tidligere, i 1988 og 2008, men begge gangene forsvant han tidlig ut av prosessen

Personvernpolicy