Norske Elisabeth (22) var midt i de dramatiske demonstrasjonene: – Jeg var redd

Elisabeth Bergskaug har de siste tre dagene demonstrert sammen med sørafrikanske studenter. Se henne fortelle om opplevelsene i videoen over.

Sammen med tusenvis av studenter har Elisabeth Bergskaug (22) demonstrert i Cape Town de siste dagene. Onsdag fikk hun kjenne politiets motreaksjon på kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg innså nok ikke selv hvor farlig det var, sier Elisabeth Bergskaug til ABC Nyheter.

22-åringen fra Oslo studerer denne høsten journalistikk ved universitetet i Cape Town. Siden mandag har studentene i den sørafrikanske byen demonstrert mot at skolen vil sette opp studieavgiften med elleve prosent neste år.

Brukt som skjold

Etter at flere tusen mennesker har vært ute og marsjert, sunget og danset i gatene de siste dagene, forsøkte flere hundre studenter å ta seg inn i nasjonalforsamlingen onsdag ettermiddag.

Hendelsen skjedde da finansminister Nhlanha Nene skulle legge fram utkast til nytt statsbudsjett.

Bergskaug var blant de mange studentene som kom seg inn forbi portene, og på et tidspunkt ble de hvite studentene anmodet av de svarte om å komme foran for å beskytte dem fra politiet.

– Tradisjonelt sett er det mye mer politivold mot svarte, og de tenker at hvis de hvite står foran, så vil de ikke skade dem. Så jeg og to andre nordmenn ble med foran og stilte oss opp med hendene i været, og de svarte trakk bak oss.

– Det var skummelt

Mens Bergskaug sto i første rekke blant demonstrantene ble det kastet nye granater.

– Da løp folk i alle retninger, og vi gjemte oss bak en bil og ble sperret inne av rød røyk, forteller Bergskaug.

Noen minutter senere løp Bergskaug og studievennene bort fra området.

– Hittil har jeg synes det var vært veldig gøy å være en del av det. Men det som skjedde i dag, hvor politiet ble voldelige, kastet granater og brukte pepperspray, var veldig skummelt.

Krever at regjeringen snur

Den norske studenten forteller at de trakk seg vekk fra området rundt parlamentet etter sammenstøtet med politiet.

– Jeg var redd og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Etter hendelsen inntraff fant vi ut at det var best å forlate området.

Mange universiteter i Sør-Afrika har vært rammet av protester, noen av dem voldelige, de siste ukene. Studentene krever at regjeringen skrinlegger planer om å øke studieavgiftene med elleve prosent. De skal nå ha gått med på å senke økningen til seks prosent.

Universitetsrektorer har uttalt seg og sagt at høyere avgifter er nødvendig for å opprettholde god standard, og ber regjeringen om å øke budsjettene.

Studentene demonstrerer også mot outsourcing av ulike ikke-akademiske stillinger ved universitetet.

– Jeg skulle ønske vi hadde lignende engasjement for ting hjemme i Norge. Det er veldig interessant å være en del av dette og se hvor mye folk brenner for ting, sier Elisabeth Bergskaug.

Red.anm. Elisabeth Bergskaug har jobbet som journalist i ABC Nyheter.

Personvernpolicy