Hærverk og brannbombe mot flyktningmottak i Sverige

Rosenkullens asylmottak utenfor Munkedal i Sverige brant tirsdag ned til grunnen.
Rosenkullens asylmottak utenfor Munkedal i Sverige brant tirsdag ned til grunnen. Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

Svensk politi fant en brannbombe da de rykket ut til en bygning som er i ferd med å gjøres om til flyktningmottak i Upplands Väsby etter melding om hærverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vekter oppdaget ved 5.30-tiden onsdag morgen to knuste vinduer og et annet vindu som var blitt brutt opp i lokalene på skolen, som bygges om til midlertidig flyktningmottak. Vekteren fant også en hjemmelaget brannbombe.

– Vekteren var på plass ved lokalene fra klokken 18 tirsdag. I dag morges oppdaget han knuste vinduer og hørte at noen løp fra stedet. Hvis ikke vekteren hadde vært der, kunne det ha endt mye verre, sier pressevakt Anna Malm Kelfve i Upplands Väsby kommune, som ligger utenfor Stockholm.

Uklar framtid

Politiet kom til stedet med hundepatruljer og teknikere. Området er sperret av, opplyser Stockholm-politiets pressetalsperson Hesam Akbari.

Mottaket er ment å skulle gi husly for 50-70 flyktninger og migranter. Det er nå uklart om lokalene kommer til å bli satt i stand eller ei, opplyser Kelfve.

Kommunen planla et krisemøte klokken 11 onsdag formiddag for å diskutere hva som skal skje videre.

Löfven

Senere onsdag skal statsminister Stefan Löfven besøke flyktningmottak i Trelleborg, der flyktningsituasjonen er så presset at kommunens sikkerhetssjef Malin Ekblad har slått alarm i åpent brev.

– Vi arbeider i motvind og føler oss helt utmattet. Det er svarte natten for oss akkurat nå, og vi forsøker hele tiden å holde oss over vannflaten, skrev hun i brevet.

Kommunens kapasitet er så sprengt at dens egne boliger er fulle, og kommunen ha r måttet ta i bruk boliger også i andre kommuner.

– Forferdelig

Hærverket natt til onsdag var det foreløpig siste i en rekke angrep mot svenske asylmottak. Flere mottak har blitt satt fyr på i de foregående dagene.

– Forferdelig, sier Löfven.

– Jeg er helt overbevist om at de aller fleste i vårt land ikke vil ha dette. Det er ikke det Sverige vi er stolte av, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

Han er bekymret for den videre politiske debatten.

– Jeg er urolig for retorikken og for at vi skal få økte spenninger i samfunnet vårt. Nå er det ikke tid for kampanjer og for å hisse opp mennesker til ulike ting. Nå er det faktisk tid for samling, sa Löfven tirsdag, noen timer etter at en bygning med asylsøkere begynte å brenne i Munkedal i Bohuslän.

– Nedrig handling

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper noe lignende ikke vil skje i Norge.

– Det å brenne ned oppholdssteder for personer som søker beskyttelse er dessverre noe vi har sett i Sverige, og som jeg håper vi ikke kommer til å få se i Norge. Dette er en nedrig handling, sa justisministeren til NTB tirsdag.

Han sier det er vanskelig å svare på hvorfor Sverige og Tyskland opplever en rekke ildspåsettelser på asylmottak, mens Norge hittil har gått klar.

– Jeg håper at god informasjon bidrar til at vi unngår en konfliktnivå som gir de resultatene vi har sett i Sverige. Men det er umulig å utelukke det, sier Anundsen.

Personvernpolicy