Takknemlig Assad besøkte Putin i Moskva

Russlands president Vladimir Putin (til høyre) tok imot Syrias president Bashar al-Assad i Kreml i Moskva tirsdag kveld.
Russlands president Vladimir Putin (til høyre) tok imot Syrias president Bashar al-Assad i Kreml i Moskva tirsdag kveld. Foto: Ria Novosti / Reuters

Syrias president Bashar al-Assad har i all hemmelighet besøkt sin venn Vladimir Putin i Moskva. Trolig er det første gang Assad har forlatt det krigsherjede Syria siden 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assad er enormt takknemlig for Russlands krigshjelp i Syria, opplyser Kreml.

– Hvis det ikke hadde vært for deres handlinger og beslutninger, ville terrorismen som sprer seg i regionen ha svelget et mye større område og spredt seg mye lenger, sa Assad til Putin ifølge møtereferatet.

Putin hyllet på sin side det syriske folket for å ha reist seg mot opprørerne «nesten på egen hånd». Den russiske presidenten påpekte dessuten at den «positive militære utviklingen i Syria» vil kunne legge grunnlaget for en langvarig politisk løsning.

Moskva-besøket skjer tre uker etter at Russland sluttet seg til luftkrigen i Syria på regimets side. Antakelig er det første gang den syriske presidenten, som i 2012 ble ilagt reiseforbud i EU, forlater landet siden folkeoppstanden mot det autoritære regimet brøt ut våren i 2011.

Les også: Avtale om flysikkerhet over Syria i boks

– I Damaskus

Siden har konflikten utviklet seg til en blodig krig med et vell av ulike væpnede grupper, som med varierende grad av utenlandsk støtte kjemper mot regimet og mot ekstremistgrupper som IS og den al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra.

Assad informerte Putin om situasjonen i Syria og regjeringsstyrkenes planer, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov til pressen da han avslørte det hemmelige besøket.

– Assad kom på et arbeidsbesøk til Moskva i går kveld og hadde samtaler med Russlands president Vladimir Putin, sier Peskov onsdag formiddag.

Assads Moskva-besøk var ikke kunngjort på forhånd. Peskov avslører tirsdag formiddag ikke om Assad fortsatt befinner seg i Russland, men ifølge den syriske presidentens kontor er han allerede vel hjemme i Damaskus.

Les også: Tyrkia: – Russland begår en alvorlig feil i Syria

Offensiver

Assads bakkestyrker har støtte av soldater fra Iran og den libanesiske militsen Hizbollah. Med bistand fra russiske bombefly er alliansen i gang med fire større offensiver mot opprørere i flere syriske provinser.

– Takk for at dere støtter Syrias enhet og dets uavhengighet, sa Assad i møtet med Putin, ifølge referatet som er publisert på Kremls nettsted onsdag.

– De politiske skrittene som Russland har tatt siden starten av krisen, har gjort at hendelsene i Syria ikke har utviklet seg videre etter et tragisk scenario, sa den syriske presidenten.

Putin sier Russland er rede til å bidra til en politisk løsning i Syria og at han vil samarbeide tett med andre verdensmakter for å skape fred.

– Vi er klare til å gi vårt bidrag, ikke bare i form av militære handlinger i krigen mot terrorisme, men også gjennom den politiske prosessen, sa Putin.

Les også: Massive russiske angrep mot mål i Syria

Takknemlige

Assad uttrykte «enorm takknemlighet» overfor Putin for Russlands hjelp, ifølge møtereferatet. Putin takket samtidig den syriske diktatoren for at han tok imot invitasjonen til Moskva.

Russland, som sammen med Iran er Assads eneste gjenværende allierte av betydning, gikk 30. september for alvor inn i borgerkrigen i Syria.

Russiske krigsfly har siden bombet flere hundre stillinger tilhørende Assads fiender. Putin sier luftangrepene er rettet mot IS og «andre terrorister», men brorparten av angrepene har skjedd i områder av Syria som kontrolleres av andre opprørsgrupper. Mange av disse gruppene får støtte fra land som USA, Tyrkia og Saudi-Arabia.

Personvernpolicy