Sørkoreanere møtte slektninger i Nord-Korea

To søstre på 82 og 84 år har vært i hvert sitt land under Koreakrigen. Etter 60 år fikk de endelig se hverandre igjen. Se det rørende gjensynet.

Flere hundre eldre sørkoreanere fikk tirsdag møte familiemedlemmer i Nord-Korea de ikke har sett på over 60 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av dem som møttes igjen, har ikke sett hverandre siden Koreakrigen på 1950-tallet.

– Far! Det er meg, sønnen din, sa Chae Hee-yang (65) gråtende til sin 88 år gamle far på et feriested på Kumang-fjellet i Nord-Korea.

Forrige gang de to var sammen, var Chae Hee-yang ett år gammel, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Rundt de to mennene sto andre eldre mennesker som omfavnet hverandre, overveldet av følelser.

Bakgrunn: Nord- og Sør-Korea enige om familiegjenforening

Har med gaver

Gjenforeningene skjer som ledd i en avtale som de to landene inngikk tidligere i år for å dempe den spente situasjonen på den koreanske halvøya.

En kolonne med busser ført an av fire svarte limousiner med Røde Kors-flagg kjørte de eldre sørkoreanerne til den strengt befestede grensa i morgentimene. Mange hadde med seg penger, medisiner, klær og andre gaver til familiemedlemmene i det langt fattigere Nord-Korea.

– Jeg fikk ikke sove i det hele tatt i natt, sa Lee Joo-kuk (82) idet han skulle krysse grensa.

Lee skulle møte sin eldre bror, som han lenge trodde var død. Familien i Sør-Korea holdt minneseremonier for ham hvert år, men fikk så vite at han fortsatt var i live i Nord-Korea.

– Det var som om han sto opp fra de døde, sa Lee til nyhetsbyrået AFP.

Se også: Freds­ak­ti­vis­ter krysset grensen mellom Nord og Sør-Korea

Heldige utvalgte

Under Koreakrigen fra 1950 til 1953 mistet mange koreanere kontakten med nære familiemedlemmer. Flere millioner mennesker måtte flykte til andre steder på halvøya mens krigen raste og frontlinjen flyttet seg fram og tilbake.

Bare én gang tidligere de siste fem årene er det gjennomført gjenforeninger mellom nord- og sørkoreanere. 65.000 sørkoreanere står på venteliste, og bare noen få hundre heldige får tillatelse til å møte søstre, brødre og barn de ikke har sett på mange tiår.

Se også: Nord-Korea feirer 70 år med stor militærparade

Personvernpolicy