Rom-gutt får 60.000 euro i erstatning

HØYESTERETT: Familien til den to år gamle rom-gutten som politiet tok vekk fra familien, har vunnet fram i irsk høyesterett.
HØYESTERETT: Familien til den to år gamle rom-gutten som politiet tok vekk fra familien, har vunnet fram i irsk høyesterett. Foto: Flickr

Irsk politi fjernet ham fra familien da de ikke trodde han var deres biologiske sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten som i 2013 var to år gammel ble tatt bort fra familien sin av politiet i den irske byen Athlone. Den lyshårede rom-gutten var i utseende ikke lik foreldrene sine og ble derfor tatt fra dem.

Politiet oppdaget imidlertid raskt at de hadde gjort en feil, og gutten fikk komme tilbake til familien sin dagen etter. Mor og far tok saken til retten og vant nylig fram i irsk høyesterett, skriver Irish Times.

Familen får 60.000 euro, tilsvarende en halv million norske kroner, i erstatning. Familiens advokat uttaler at politiets aksjons var en «hysterisk» reaksjon som følge av andre lignende saker.

Saken kom i kjølvannet av flere lignende saker i Europa, hvor lyshårede barn ble funnet i rom-leirer og tatt av politiet fordi de mistenkte at barna var bortført. Mest oppmerksomhet fikk «Maria-saken», hvor en blond jente ble funnet i en leir i Hellas.

Omtrent samtidig med at den to år gamle gutten ble tatt fra familien sin, ble en jente tatt av politiet fordi hun ikke liknet på foreldrene sine.

Foreldrene ble ikke trodd til tross for at de viste frem både fødselsattest og pass, ifølge BBC.

Personvernpolicy