Isfronter i klimainnspurten

VANSKELIG: Partene er rykende uenige før klimatoppmøtet i Paris starter.
VANSKELIG: Partene er rykende uenige før klimatoppmøtet i Paris starter. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var få tegn til forsoning mellom rike og fattige land under åpningen av det siste forberedende møtet før klimatoppmøtet i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt utkast til klimaavtale vekker sterke reaksjoner både fra fattige og rike land, som lenge har stått langt fra hverandre i klimaforhandlingene.

– Teksten kan ikke brukes som grunnlag for forhandlinger. Den er ubalansert, heter det i en uttalelse som afrikanske land sendte ut noen timer før det forberedende møtet begynte i Bonn i Tyskland mandag.

Heller ikke europeiske land er fornøyd med utkastet.

– Det er lite ambisiøst på alle punkter. Vi er her i dag og resten av uka for å rette opp disse svakhetene, sa Frankrikes klimautsending Laurence Tubiana, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: FNs klimarapporter blir stadig mer uleselige

Krever endringer

Utkastet som nå kritiseres fra flere hold, er laget av de to møtelederne Daniel Reifsnyder fra USA og Ahmed Djoghlaf fra Algerie. De har redusert 80 uoversiktlige sider med talløse alternative formuleringer til en slankere utgave på 20 sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå krever utviklingslandene at den slanke versjonen utvides igjen, ifølge nettstedet Climate Home.

– Vi krever at teksten må være balansert før vi gjenopptar forhandlingene, sier Gurdial Singh Nijar fra forhandlingsgruppen Likesinnede land. Den omfatter Kina, India og en rekke andre utviklingsland.

Les også: Hollande frykter kollaps i klimasamtalene

– Løper fra ansvaret

U-landene er misfornøyd med det som står i utkastet om økonomisk støtte til klimatiltak i den fattige delen av verden.

I tillegg er de skuffet over at formuleringer om erstatning for naturkatastrofer knyttet til klimaendringer er tatt ut av teksten. Rike land er skeptiske til denne typen formuleringer, trolig fordi de frykter enorme erstatningssøksmål i framtida.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernforbundet, som følger forhandlingene i Bonn, mener det er forståelig at fattige land blir frustrert over innholdet i utkastet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I denne avtaleteksten løper rike land fra ansvaret sitt. Det er tross alt vi som har skapt klimaproblemet, sier organisasjonens klimarådgiver Johanne Houge.

Les også: EU ønsker Norge velkommen til klimasamarbeid

Innstramming

Flere organisasjoner som følger forhandlingene i Bonn, er bekymret over at det står for lite i utkastet om hvordan landenes mål om utslippskutt skal strammes inn over tid.

Utslippsmålene som er lagt fram så langt, er langt fra nok hvis vi skal regne med å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn 2 grader. Innstrammingene regnes også som svært viktige for å sende et signal til regjeringer og næringsliv over hele verden om at økonomien og energiproduksjonen må legges om.

Forhandlingsmøtet i Bonn varer fram til fredag. Etter det er det ikke mer forhandlingstid igjen før Paris-møtet begynner 30. november.