– Klimarapportene blir mer og mer uleselige

VANSKELIG: Det er ikke bare lett å skjønne hva klimaforskerne mener, hevder språkforskere.
VANSKELIG: Det er ikke bare lett å skjønne hva klimaforskerne mener, hevder språkforskere. Foto: Michael Sohn / Ap

Selv avhandlinger av Albert Einstein er lettere å forstå, hevder språkforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs klimapanel har gitt ut fem større rapporter om klimaforandringer i verden og konklusjonen hver gang har vært at det står dårlig til med kloden vår.

Det er ikke bare klimaet det skranter for. Også klimarapportene blir det vanskeligere å forholde seg til, hevdes det i en forskningsrapport som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Siden den første delrapporten ble publisert, har det bare blitt vanskeligere og vanskeligere å forholde seg til dem, mener forskerne som har sett på rapportene

Les også: Borten Moe i tottene på Solhjell om ny klimarapport

Den femte delrapporten ble publisert i 2014. Den sa blant annet at verden ikke har mer enn 15 år på seg til å snu trenden i klimautviklingen. Rapporten er ment å skulle være tilgjengelig og forståelige også for ikke-forskere.

Det målet greier de ikke å oppnå, ifølge Ralf Barkemeyer som har ledet arbeidet med å analysre språket i rapportene.

– Resultatene for lesbarhet er ikke bare lave, de er eksepsjonelt lave, skriver Barkemeyer, ifølge Nature.

For å sette lesbarheten i et perspektiv har forskerne også analysert forskningsarbeid gjort av Stephen Hawking og Albert Einstein. Deres publikasjoner skal være langt enklere å forholde seg til - i hvert fall språklig sett.

Det er ikke bare språket det går trått med for FNs klimapanel. I februar i år gikk daværende leder av panelet, Rajendra Pachauri av etter anklager om seksuell trakassering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus