Tyrkia: – IS og kurderne samarbeidet om Ankara-angrep

Statsminister Ahmet Davutoglu beskylder IS og den kurdiske PKK-geriljaen for å ha samarbeidet om angrepet i Ankara.
Statsminister Ahmet Davutoglu beskylder IS og den kurdiske PKK-geriljaen for å ha samarbeidet om angrepet i Ankara. Foto: Mike Segar / Reuters

Den islamske staten (IS) og kurdiske militante fra PKK kan ha samarbeidet om blodbadet i hovedstaden Ankara der 97 mennesker ble drept og 250 såret, sier statsminister Ahmet Davutoglu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Davutoglu utpekte mandag offisielt ekstremistgruppen IS som hovedmistenkt og slo fast at det var to selvmordsbombere som angrep fredsmarsjen i Ankara lørdag. Onsdag formiddag uttalte statsministeren at det kan se ut som om den kurdiske PKK-geriljaen og IS har samarbeidet om angrepet.

Samtidig onsdag opplyste tyrkiske myndigheter at to personer med tilknytning til PKK-geriljaen er pågrepet, mistenkt for å ha hatt kjennskap til angrepet i Ankara før det skjedde. De to skal ha delt informasjon om angrepet på Twitter ni timer før angrepet ble gjennomført, opplyser innenriksdepartementet.

– Dette er en ny bit i etterforskningen. Vi gransker hvordan de kan ha hatt fått forhåndskunnskap, sier en talsmann.

Bakgrunn: Tyrkiske sikkerhetskilder mener IS sto bak terrorangrep i Ankara

Departementet opplyser også at det har suspendert politi-, etterretnings- og sikkerhetssjefer for å få til en effektiv etterforskning av bombeangrepet.

President Recep Tayyip Erdogan medga tirsdag at sikkerheten kan ha vært mangelfull under demonstrasjonen i Ankara lørdag.

Samme dag som angrepet fant sted sa Davutoglu at IS, PKK eller Tyrkias venstreside sto bak bombeangrepet. Han beskyldte gjerningsmennene for å angripe tyrkisk enhet, demokrati og stabilitet.

Tyrkia skal 1. november gjennomføre valg, og har i månedene forut intensivert angrep mot kurdiske militante sørøst i landet. Tyrkia har også slått til mot kurdiske posisjoner i Irak.

Les også:

Stridshandlingene har skapt en «helvetsaktig situasjon» i Tyrkia

HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Personvernpolicy