Opphever sanksjonene mot Europas «myke diktatur»

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (i midten) og sønnen Nikolaj under uavhengighetsfeiringen i Minsk 3. juli. Nikolaj blir allerede betraktet som en mulig etterfølger for faren.
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (i midten) og sønnen Nikolaj under uavhengighetsfeiringen i Minsk 3. juli. Nikolaj blir allerede betraktet som en mulig etterfølger for faren. Foto: Nikolai Petrov / Afp

EU vedtok mandag å midlertidig oppheve sanksjonene mot regimet til Hviterusslands «sterke mann» Aleksandr Lukasjenko (61), på tross av at observatører sier valget var preget av sedvanlig fusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

  • Hviterussland ble erklært uavhengig en kort periode i 1918, og fikk igjen uavhengighet da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.
  • Landet fortsatte å være alliert av Russland, og var med på å grunnlegge den Eurasiske økonomiske union, som er ledet av Russland.
  • Forbindelsene mellom de to landene har imidlertid vært mer spent de siste åra.
  • Hviterussland har ingen kyst, 9,5 millioner innbyggere og er omkring to tredjedeler av Polens størrelse.
  • Mange har hviterussisk som morsmål, men russisk er vel så mye brukt.
  • Landet har en sentralstyrt planøkonomi, og er fattig på naturressurser.
  • Økonomien er basert på industri, produksjon av gjødsel og jordbruk. Billig naturgass fra Russland styrker den økonomiske aktiviteten, og 40 prosent av landets eksport går til Russland.
  • I 2009 satt Det internasjonale pengefondet (IMF) opp en økonomisk redningspakke for Hviterussland, men ytterligere lån har blitt avvist på grunn av mangel på strukturelle reformer.

Mannen som i 2005 ble omtalt som «Europas siste diktator» av USAs daværende president George W. Bush fikk ifølge offisielle hviterussiske tall 83,4 prosent av stemmene.

EUs utenriksministere har avtalt å sette sanksjonene ut av kraft i fire måneder, etter at valget ble gjennomført uten «episoder», sa Frankrikes minister for Europaspørsmål Harlem Desir til journalister mandag. Desir understreket at sanksjonene kan «gjeninnføres umiddelbart» om behovet oppstår, melder AFP.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa det later til å ha vært mindre undertrykkelse enn ved tidligere valg, og EUs utenrikssjef lovet å samarbeide med Hviterussland for å forbedre valgsystemet før valget til ny nasjonalforsamling neste år.

– Graden av undertrykkelse var betydelig lavere enn ved tidligere valg, men jeg har ingen grunn til å se dette som et fritt og uavhengig valg, sa hviterussiske Andrej Aljaksandrau til ABC Nyheter mandag ettermiddag. Han er visedirektør i den uavhengige hviterussiske nyhetsorganisasjonen Belapan.

– Det siste reelle valget som ble avholdt i Hviterussland var i 1994, da Lukasjenko vant for første gang. Årets valg har svært lite å gjøre med en reell politisk prosess, sa Aljaksandrau.

Ved valget søndag stilte Lukasjenko mot tre nærmest ukjente kandidater. Mer kjente opposisjonelle ble nektet å stille.

– De grunnleggende, avgjørende frihetene som må være på plass for å sikre rettferdige valg er simplethen ikke der: Yytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet. Men man kan sikre seg at valgavviklingen ser pen og pyntelig ut, men hvis det ikke finnes offentlig debatt på offentlig tilgjengelige plattformer er ikke valget fritt, sier Aljaksandrau.

Lukasjenkos nærmeste rival Tatiana Korotkevitsj fikk kun 4,42 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

Amerikanske myndigheter uttrykte skuffelse etter valget, og tjenestemenn uttalte at valget slett ikke oppfylte landets løfte om frie og uavhengige valg.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttalte tidligere mandag at valget var preget av «alvorlige problemer», særlig i forbindelse med opptellingen av stemmer.

– Jeg tviler på om noen faktisk teller stemmene i Hviterussland. Dette er bare tall. Hvis du leser rapportene fra uavhengige valgobservatører fra de foregående fire valg ser du systematisk valgfusk, sa Aljaksandrau til ABC Nyheter mandag.

Les også: Lukasjenko fikk drøyt 83 prosent av stemmene

EU-sanksjonene

I desember 2010 satte presidenten i gang en brutal aksjon mot opposisjonelle og det sivile samfunn, etter at tusener av demonstranter tok til gatene for å protestere mot gjenvalget den gangen.

EU-sanksjonene mot Lukasjenko som nå oppheves midlertidig ble innført i januar 2011 etter menneskerettighetsbruddene, mens andre sanksjoner mot regimet skriver seg tilbake til 2004.

– Sanksjonene er et svært omstridt. Jeg er usikker på om de fungerer etter hensikten, og har ikke hørt om eksempler på at sanksjoner har bidratt til å demokratisere et land. Det er mer en symbolhandling enn et effektivt virkemiddel, sier Aljaksandrau.

I forkant av valget erklærte EU-diplomater at Brüssel ville være beredt til å revurdere sanksjonene, som uansett ville utløpt 31. oktober, forutsatt at valget foregikk i et «akseptabelt klima.»

– Det var ikke overraskende at president Lukasjenko nok en gang gikk av med en seier. Den har han selv sørget for å få. Gjennom 21 år ved makten har oppslutningen hans ved valg aldri vært mindre enn 75 prosent. Denne gang fikk han nesten 84 prosent. Det viser at vi har å gjøre med et samfunn der verken reell opposisjon eller fri presse tolereres, sa generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Bjørn Engesland til ABC Nyheter mandag ettermiddag.

Les også: Hviterussisk favoritt fikk årets nobelpris i litteratur

– «Ordnet med» resultatene

– Det er også all grunn til å tro at selve valgresultatet har blitt «ordnet med». Valget er hverken fritt eller rettferdig, og kommer etter en svært begrenset politisk prosess. Det har ikke vært reell anledning for opposisjonen å fremme sitt syn, eller mediene å spille en kritisk rolle. Det er liten adgang til alternativ og kritisk informasjon i forhold til regimets synspunkt, sier Engesland.

– Vi er som menneskerettighetsorganisasjon opptatt av at det skal opprettholdes et press utenfra mot Lukasjenko og hans regime, for å drive frem demokratiske reformer og økt respekt for menneskerettighetene. Et absolutt krav har vært løslatelse av politiske fanger, sier Engesland.

For kun få uker sider ble den siste av de fengslede løslatt, slik at det per i dag ikke lenger er noen politiske fanger i Hviterussland.

– Dette er i seg selv viktig, men det er ikke gjort noen endringer av det autoritære apparatet til president Lukasjenko. Han har fortsatt kontroll over landets medier, og gir ingen muligheter for den politiske opposisjon til å spille noen meningsfull rolle. Sivilsamfunnet er gjennomkontrollert. Rettsapparatet er fortsatt politisk styrt, sa Engesland til ABC Nyheter mandag ettermiddag.

– Det er etter vår oppfatning alt for tidlig å myke opp sanksjonene, og at EU nå vurderer det skyldes nok mest et ønske om å premiere Lukasjenkos forsiktige tilnærming til Vesten. Sanksjonsregimet bør opprettholdes for å tvinge frem reelle endringer.

Les også: Nato-Jens blir Nazi-Jens

Tøft for uavhengige medier

Lukasjenko har vunnet fem presidentvalg på rad, de fleste av dem har blitt fordømt av internasjonale observatører for fusk.

Vinneren av årets nobelpris i litteratur, den hviterussiske dissidenten Svetlana Aleksijevitsj, advarte i forrige uke Europa mot Lukasjenko, og beskrev regimet som et «mykt diktatur»

– Dette valget har vært noe mindre repressivt, det er for eksempel første gang uavhengige medier kunne arbeide mer eller mindre fritt på valgdagen. Det var dataangrep mot nettstedet vårt uka før valget, men på selve valgdagen kunne vi sende fritt, sier Aljaksandrau.

Tilhengere av hviterussisk opposisjon fikk demonstrere i hovedstaden Minsk etter presidentvalget søndag. Foto: Roman Pilipey / Epa
Tilhengere av hviterussisk opposisjon fikk demonstrere i hovedstaden Minsk etter presidentvalget søndag. Foto: Roman Pilipey / Epa

– Det er en stor utfordring å være et uavhengig mediehus som dekker sosiale, økonomiske og politiske spørsmål i Hviterussland. For øyeblikket blir ikke våre reportere banket opp og trakassert på gaten når de er ute og gjør jobben sin. Det var tilfellet for et par år siden.

Lukasjenko har de siste årene oppnådd en noe høyere stjerne i Vesten ved å søke avstand til Russland.

I et tydelig forsøk på å blidgjøre Vesten sørget han i forkant av valget for løslatelsen av seks opposisjonsledere, og har fått noe anerkjennelse for fredssamtaler for Ukraina i den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Les også: Solberg: Russlands aggressivitet er uakseptabel

Andrej Aljaksandrau i den uavhengige nyhetsorganisasjonen Belapan mener at valget i Hviterussland ikke minner om en reell politisk prosess. Foto (gjengitt med tillatelse): Kanstantsin Lashkevich (Facebook)
Andrej Aljaksandrau i den uavhengige nyhetsorganisasjonen Belapan mener at valget i Hviterussland ikke minner om en reell politisk prosess. Foto (gjengitt med tillatelse): Kanstantsin Lashkevich (Facebook)

Putin bekymret

Russland, som har fortsatt å støtte Hviterussland økonomisk, har betraktet tilnærmingen til Vesten med bekymring.

Kort tid før spenningene mellom Russland og Vesten nådde nye høyder på grunn av den russiske bombingen i Syria gjentok Russlands president Vladimir Putin sitt ønske om å opprette en russisk militær flyplass i Hviterussland.

Putin var også raskt ute med å gratulere Lukasjenko med en «overbevisende seier» mandag, og uttrykte håp om at den hviterussiske lederen vil arbeide for å styrke de to landenes «strategiske partnerskap».

De opposisjonelle lederne Mikola Stakevitsj og Anatolij Lebedko sier de ikke anerkjenner valgresultatet, og hevder det har vært utbredt valgfusk også ved dette valget.

Opposisjonen i landet har tidligere bedt EU om å opprettholde sanksjonene.

Les også: OSSE raser mot Ukraina etter svartelisting av journalister
(Øvrige kilder: AFP. Redigert tirsdag morgen med opplysninger om EUs vedtak. Endringene er markert i fet skrift.)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Siste nytt
20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus