Tyrkiske sikkerhetskilder mener IS sto bak angrep i Ankara

Folk i Istanbul demonstrerte mot angrepet i hovedstaden Ankara lørdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at IS sto bak bombingene av en fredsmarsj i Ankara, ifølge tyrkiske sikkerhetskilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen konsentrerer seg om den radikale, islamske grupperingen, sier to ikke navngitte sikkerhetskilder til Reuters. De trekker paralleller til en selvmordsbombing i Suruc ved den syriske grensen i juli.

– Angrepet lignet på det i Suruc. Alle tegn tyder på at det følger samme mønster, og tegnene peker til ISIL, sier sikkerhetskilden.

Ingen har foreløpig tatt ansvar for de to bombene, som tok livet av minst 95 personer og såret om lag 250, hvorav 48 fortsatt fikk intensivbehandling natt til søndag. Det prokurdiske partiet HDP hevder at dødstallet har steget til 128, men dette er ikke bekreftet.

Samlet seg i sorg

Angrepet er det blodigste i sitt slag på tyrkisk jord, og statsminister Ahmet Davutoglu har erklært tre dagers landesorg.

Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i Ankara sentrum for å sørge over de mange som ble drept og såret i angrepet mot en fredsmarsj dagen før. Flere ropte slagord mot regjeringen og kalte både politiet og president Recep Tayyip Erdogan for «mordere».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk opprørspoliti utstyrt med vannkanoner var samtidig utplassert for å hindre demonstrantene i å ta seg til området der nasjonalforsamlingen og regjeringskontorene ligger.

Ledere fra det prokurdiske partiet HDP, som var en av flere arrangører bak marsjen, forsøkte søndag å legge ned blomster på plassen der de to bombene gikk av, men ble nektet av politiet.

Ulike syndebukker

Tyrkias regjering mener at det enten er IS-opprørere, PKK eller venstreorienterte grupper som står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

HDPs leder Selahattin Demirtas mener på sin side at det er helt usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd. Det var HDPs framgang i valget i sommer, som hindret at regjeringspartiet AKP fikk rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Tyrkia skal ha valg på ny nasjonalforsamling 1. november ettersom resultatet i sommerens valg gjorde det umulig å danne en flertallsregjering. Valget kommer til å bli avholdt som planlagt, men sikkerheten vil bli skjerpet, opplyser en tyrkisk tjenestemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsbomber

Øyevitner fortalte at det var selvmordsbombere som utløste bombene, og det er et spor myndighetene følger. Etterforskerne jobber med å identifisere dem, skriver Reuters. Den ene beskrives som en mann i 25-30-årsalderen.

Forsker og Tyrkia-kjenner Toni Alaranta mener det er sannsynlig at det var IS som gjennomførte terroraksjonen.

– Jeg har en veldig sterk følelse av at dette er en provokasjon utført av jihadistene i IS, sier han til TT.

Hvordan den kurdiske PKK geriljaen og den tyrkiske regjeringen opptrer de nærmeste ukene, kommer til å bli avgjørende. Hittil har Tyrkia ikke gjort nok for å håndtere trusselen fra IS, mener han.

– De siste tre årene har Qatar, Saudi-Arabia og Tyrkia gjort alt de kan for å bevæpne og hjelpe opprørsgruppene i Syria, inkludert jihadistene. Nå får Tyrkia betale en svært høy pris for det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye luftangrep

Marsjen som ble rammet, skulle markere avstand til volden mellom regjeringshæren og den kurdiske PKK-geriljaen sørøst i landet. En PKK-topp ga kort tid etter massakren ordre til gruppens geriljasoldater om å innstille alle angrep, men de skal fortsatt kunne forsvare seg.

Søndag meldte Reuters om nye tyrkiske angrep mot PKK sørøst i Tyrkia og i Nord-Irak. Luftangrepene har ifølge militæret truffet PKK-baser og stillinger i områdene Metina og Zap i Nord-Irak.