Meny

Nord-Korea feirer 70 år med stor militærparade

Slik feiret Nord-Korea seg selv. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder lovet å kjempe mot «det imperialistiske USA» da han lørdag markerte 70-årsjubileet til landets kommunistparti med en massiv militærparade.

Kina varslet samme dag at det ønsker et tettere samarbeid med den isolerte staten.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un var kledd i sin sedvanlige mørke Mao-uniform under markeringen, som ble sendt direkte på landets statskanal.

I sin tale gikk han hardt ut mot USA.

– Partiets revolusjonære utrustning betyr at vi er klare til å kjempe enhver krig som blir startet av de amerikanske imperialistene, sa Kim.

Blomster og våpen

TV-bildene viser hvordan tusenvis av soldater marsjerer i tette formasjoner mot Kim Il-sung-plassen i hovedstaden. Deretter blir Kim hilst velkommen av en høytstående offiser før han selv inspiserer rekkene med soldater.

Titusener av menn og kvinner med blomster og flagg var til stede under seremonien. Bygningene rundt plassen var pyntet med partiets flagg, som bærer kommunistsymbolet hammer og sigd.

Kinesisk brev

Samme dag meldte Kina at landet ønsker å styrke samarbeidet med Nord-Korea, som er rammet av FN-sanksjoner som følge av landets atomvåpenprogram.

I et brev fra Kinas president Xi Jinping, som ble overlevert til Kim fra en høytstående kinesisk tjenestemann, skriver Xi at Kina legger stor vekt på forholdet til Nord-Korea, og at landet ser på forholdet til Nord-Korea ut fra et strategisk og langsiktig perspektiv.

«På kinesisk side er vi villige til å søke en tettere kommunikasjon og et dypere samarbeid for å bestrebe en langsiktig, sunn og stabil utvikling av forholdet mellom Kina og Nord-Korea», heter det i brevet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus