Tidligere britisk biskop dømt for seksuelle overgrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 83 år gammel tidligere britisk biskop med kongelige forbindelser ble onsdag dømt til to år og åtte måneders fengsel for seksuelle overgrep mot prestestudenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten fikk høre at den tidligere biskopen i Lewes, Peter Ball, i årevis unngikk rettsforfølgelse etter at både et medlem av den britiske kongelige familie, sentrale politikere og en høyesterettsdommer hadde grepet inn.

Kongelig støttebrev

83-åringen ble dømt for å ha misbrukt 18 unge prestestudenter mellom 1977 og 1992. Han ble først anmeldt til politiet i 1992, men ble ikke siktet. Han fikk derimot en advarsel for å ha opptrådt uanstendig og trakk seg som biskop.

I retten kom det fram at politiet hadde fått både brev og telefoner til støtte for biskopen. Blant de 2.000 støtteskrivene, var det brev fra statsråder og den kongelige familie.

Hvem i den kongelige familie som har støttet biskopen, kom ikke fram. Ball har tidligere sagt at han er venn av prins Charles, men en talsmann for prinsen sa onsdag at «prins Charles ikke har grepet inn på vegne av Peter Ball».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever gransking

Den tidligere erkebiskopen i Canterbury, lord Carey, var blant dem som i 1993 kontaktet påtalemyndigheten. Onsdag tilbakeviste han at det var som et ledd i å dekke over saken.

– Jeg angrer dypt på at vi i min tid som erkebiskop i Canterbury ikke behandlet Peter Balls ofre slik vi skulle ha gjort og la for stor vekt på hans benektelse, sa lord Carey ifølge avisen The Telegraph.

Graham Sawyer, en av prestene som ble misbrukt av Ball, sa onsdag at det er nødvendig med en full gransking av saken.