Sir David frykter klimaendringer – og isbjørn

TV-legenden David Attenborough har tatt sterkt til orde for ren energi i sitt 90. år. Nå fester han lit til klimatoppmøtet i Paris. Foto: BBC Worldwide (NTB scanpix)
TV-legenden David Attenborough har tatt sterkt til orde for ren energi i sitt 90. år. Nå fester han lit til klimatoppmøtet i Paris. Foto: BBC Worldwide (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Evner vi å nå månen, burde vi kunne løse verdens energiproblem, sier David Attenborough – som nesten måtte skrinlegge høstens TV-serie på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt 90. år har Sir David blitt en sterk forkjemper for fornybar energi hjemme i Storbritannia. Det representerer den eneste veien fremover, skal vi tro TV-legenden.

– En av ulempene ved energisparing er at det automatisk betyr: «Slutt med ditt, slutt med datt! Ikke skru på lyset, ikke sløs! Nei, nei, nei!» gestikulerer Attenborough når NTB møter ham i London.

– Hvis vi i stedet kan si «ja, ja, ja» til vitenskapsfolkene vi er avhengig av for å produsere fornybar energi billigere enn energien fra kull og olje, vil vi ha overvunnet utfordringene våre i løpet av få år, hevder han videre.

Les også: Bilde av utmagret isbjørn på Svalbard går verden rundt

Konkrete tiltak

Attenborough fester stor lit til at det blir enighet om konkrete tiltak på klimatoppmøtet i Paris senere i år.

– Tallrike realistiske forslag og prosjekter vil bli drøftet. Hvis resultatet blir at verdens ledende nasjoner evner å samarbeide om å samle, overføre og lagre solenergi, vil vanskene våre langt på vei være løst, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tenk, bare vi makter å fange én 5000-del av energien sola sender til planeten daglig, vil vi ha dekket inn menneskehetens strømbehov. Og har vi greid å sende noen til månen, burde vi kunne greie så pass, synes Sir David.

Les også: Forsker: – Isbjørnene er i fin form

Isbjørnfare

I høst fronter Attenborough «The Hunt», BBC Earth-serien som utforsker forholdet mellom jeger- og byttedyr. Et av stoppestedene er Svalbard, hvor klimaendringene ifølge produsent Johnnie Hughes er svært tydelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går ikke an å forutsi været der oppe lenger. For ti år siden kunne du regne med visse forhold i april eller juli. Nå var vi avhengig av flaks for å finne den riktige isen, sier Hughes til NTB.

Mindre flaks hadde programskaperne med isbjørnen som raserte hytta deres mens de var på jobb. Resultatet var at de nesten avblåste innspillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette skjedde mens assistentene våre skulle filme fjellrever. Selv om isbjørner normalt ikke er aktive i området på den aktuelle årstiden, dukket én opp og fortærte all proviant unntatt Marmite (jærpålegg, journ.anm.) og alkohol. Den kom stadig tilbake, så de uroet seg for den i to uker før den forsvant, forteller Hughes.

Les også: Russland gjør krav på Nordpolen

Nybrottsarbeid

Britene påstår at de har foreviget isbjørn på en helt ny måte. Av alle de blodtørstige skapningene som figurerer i serien, føler Attenborough at den stiller i en særklasse.

– Jeg er veldig glad jeg ikke var til stede. Som du vil få se, jakter jo isbjørnen på mennesker. Da kameramannen vår filmet fra et skip, dokumenterte han hvordan den plutselig begynte å nærme seg crewet.

– En engelsk skolegutt ble drept av isbjørn på Svalbard i 2011. Tok dere spesialhensyn som følge av det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig – men noen ble drept på Piccadilly senest forrige uke. Hvis du sjekker statistikken, er det mye større sjanse for å omkomme i trafikken enn i Arktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vår største isbre blir stadig mindre

Frykter for Borneo

– Hvor har du selv sett endringer i miljøet?

– Et godt eksempel er Borneo. Fra elva ser du en vidunderlig vegg av vegetasjon. Så, når du setter deg i helikopteret, skjønner du at den kun er 500 meter bred, og at resten av arealet består i palmeoljeplantasjer.

– Hvorfor brenner du sånn for ren energi?

– Fordi jeg anser det som den beste og mest sannsynlige oppskriften for å løse et bestemt og presserende problem, repliserer Sir David overfor NTB.

– Oljen og kullet, som har så mange uheldige konsekvenser, vil forbli i jorda idet det blir for kostbart å utvinne.

Les også:

Nye arter kommer med varme havstrømmer

Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

Sundtoft om klimaet: Vær forberedt på store endringer


Ta også en titt på denne artige videoen hvor David Attenborough presenterer verdens farligste dyreart: