Meny

Edward Snowden villig til å gå i fengsel i USA

Edward Snowden har deltatt i en rekke diskusjoner om overvåking og retten til privatliv via videolink fra Moskva. Her deltar han på et møte i New York 24. september. Foto: Andrew Kelly (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden sier han har søkt om å få returnere til USA mot at han soner en viss tid i fengsel.

– Jeg har gitt regjeringen beskjed om at jeg er villig til å gå i fengsel mange ganger. Det jeg ikke ønsker, er å fungere som et skrekkeksempel for mennesker som ønsker å gjøre det riktige i vanskelige situasjoner, sier han i et intervju med BBC Panorama.

Han føyer til at amerikanske myndigheter ikke har svart på henvendelsen hans.

Snowden, som har bodd i eksil i Russland i over to år, er i USA ettersøkt for spionasje etter at han avslørte at amerikansk etterretning driver massiv overvåking av nettet og mobiltelefoner. Han har lekket titusener av hemmelighetsstemplede dokumenter.

Les også: USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

Etterretningstopper, blant annet i etterretningsorganisasjonen NSA der Snowden tidligere jobbet, er svært skeptisk til å la varsleren vende tilbake til USA. De mener at det han har gjort, er utilgivelig.

– Hvis du ber om min mening, kommer han til å dø i Moskva. Han kommer ikke hjem, sier NSAs tidligere leder Michael Hayden til BBC.

Hvis Snowden reiser tilbake til USA, risikerer han minst 30 års fengsel. Men det finnes også argumenter for at han kan få en mildere straff ettersom noen av hans argeste kritikere også har innrømmet at Snowden har satt i gang en nødvendig debatt om overvåking av folks privatliv.

Les også:

Snowden vurderer å saksøke Norge

Bjørnson-akademiet gir Snowden-pris til tom stolEdward Snowden får Bjørnsonprisen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus