Meny

Ekspert mener TV 2-serie skaper Russland-frykt

Henrik Mestad (til venstre) spiller statsminister i TV 2-serien «Okkupert». Her sammen med regissør Erik Skjoldbjærg. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland-kjenner Peter Normann Waage mener «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst. – Direkte usmakelig, sier han om TV-serien.

I TV 2-serien som hadde premiere sist søndag er Norge styrt av Miljøpartiet De Grønne, som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden.

– En slik fremstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger. Det skapes en stemningsbølge som bygger opp under Russland som en fiende, sier Waage til Klassekampen.

Forfatteren og Russland-kjenneren mener «Okkupert» er en del av en lang rekke uheldige uttalelser og hendelser som peker i en retning av å styrke bildet av Russland som en trussel.

– Russland er ingen trussel mot Norge, slår Waage fast.

Les også: Russland reagerer på norsk TV-serie

Manusforfatter og regissør for «Okkupert», Erik Skjoldbjærg, mener på sin side at serien gir et langt mer nyansert bilde av russerne enn at de bare er «den store stygge ulven».

– Det dramaturgiske utgangspunktet er at de både er fremmede og like oss. De er et broderfolk som vi har mange fellestrekk med. Men de er store, og vi er små, sier Skjoldbjærg til Klassekampen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus