Hundrevis av palestinere såret i sammenstøt

Palestinernes protest mot Israels okkupasjon fortsetter. Fire israelere ble drept i angrep fra militante palestinere i helgen, og en palestinsk 18-åring ble skutt og drept av israelske soldater. Nærmere 500 palestinere er såret i sammenstøtene. Foto: Mohamad Torokman (Reuters / NTB scanpix)
Palestinernes protest mot Israels okkupasjon fortsetter. Fire israelere ble drept i angrep fra militante palestinere i helgen, og en palestinsk 18-åring ble skutt og drept av israelske soldater. Nærmere 500 palestinere er såret i sammenstøtene. Foto: Mohamad Torokman (Reuters / NTB scanpix)

Nærmere 500 palestinere er såret i sammenstøt med israelske styrker på den okkuperte Vestbredden de siste to dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En palestinsk 18-åring døde i morgentimene mandag av skadene han fikk da han ble skutt i brystet av israelske soldater utenfor Tulkarem nord på Vestbredden søndag.

En palestinsk 19-åring ble skutt og drept av israelsk politi i Jerusalem søndag, angivelig etter å ha angrepet en israelsk 16-åring med kniv.

Filmet drap

Drapet i nærheten av Damaskus-porten inn til Jerusalems gamleby ble filmet av flere og opptaket, som er lagt ut av aktivistnettstedet The Electronic Intifada og vist på israelsk TV, viser hvordan Fadi Samir Alloun ble jaget av en mobb som ropte «han er en terrorist, skyt ham, skyt ham».

En politibil kommer til stedet og en av politimennene hopper ut og avfyrer syv skudd mot den unge palestineren. Det fikk forfølgerne til å juble og noen av dem roper «Død over araberne».

Ambulansepersonell

456 palestinere er såret i sammenstøt med israelske styrker siden lørdag, opplyser Palestinsk Røde Halvmåne.

Ifølge hjelpeorganisasjonen er mange av de sårede truffet av skarp ammunisjon, mens andre, blant dem ambulansepersonell, er truffet av gummikledde stålkuler.

Israels etterretningsminister Israel Katz truet søndag med å slå hardt ned på alt tilløp til uro etter at fire israelere ble drept av militante palestinere i helgen.

Natt til mandag ble det skutt to raketter fra Gazastripen, men bare den ene nådde Israel og falt ned i et ubebodd område. Israel svarte med et flyangrep mot det som ble hevdet å være terroristmål i den palestinske enklaven.

– Israel eskalerer

Statsminister Benjamin Netanyahu sammenkaller mandag kveld sitt såkalte sikkerhetskabinett for å diskutere hvordan Israel skal møte den gryende uroen i de okkuperte områdene.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som i FN i forrige uke truet med å slå en strek over alle inngåtte avtaler med israelske myndigheter, anklager Israel for bevisst å eskalere konflikten.

– Den israelske siden og deres regjering ønsker en voldsspiral og forsøker å få til dette gjennom eskalering ved al-Aqsa-moskeen og angrep fra bosettere. Dette gjør de for å fjerne søkelyset på sitt eget politiske uføre og internasjonale isolasjon, sier Abbas.

Israel nekter nå palestinere adgang til gamlebyen i Øst-Jerusalem, der islams tredje helligste sted, al-Aqsa-moskeen, ligger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus