IS sprengte triumfbuen i Palmyra

Ifølge myndighetene har IS sprengt triumfbuen, et hovedmonument i den 2000 år gamle romerske byen Palmyra. Se video.

Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) har sprengt i stykker nok et viktig monument i oldtidsbyen Palmyra, triumfbuen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– IS har sprengt triumfbuen, et hovedmonument i den 2000 år gamle romerske byen Palmyra. Dette er en systematisk ødeleggelse av byen. De ønsker å rasere den fullstendig, sier Syrias sjef for fortidsminner, Maamoun Abdul.

Opplysningene bekreftes også av eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som sier triumfbuen ble ødelagt på grunn av ornamenter på søylene som IS betrakter som avgudsdyrkende.

Syriske myndigheter opplyser at IS plasserte bomber ved triumfbuen allerede for flere uker siden. Nå frykter de at det er flere ødeleggelser i vente i Palmyra.

– De ønsker å ødelegge amfiteatret og søylegangen. Vi frykter for hele byen, sier Maamoun Abdul, og ber det internasjonale samfunnet om å finne en måte å redde Palmyra på.

Les også: 2.000 år gammelt tempel tota­løde­lagt i Palmyra

Jevnet med jorden

Det er ikke kjent om triumfbuen er totalødelagt, men tidligere har opprørsgruppen gått grundig til verks når den har ødelagt monumenter og bygninger i Palmyra.

To av oldtidsbyens viktigste templer ble i august og september sprengt i stykker, og satellittbilder tatt i etterkant viser at de er fullstendig jevnet med jorden. Opprørsgruppen har også sprengt flere 2.000 år gamle gravtårn i den berømte oldtidsbyen.

Flere av raseringene er blitt dokumentert gjennom bilder og videoer som opprørsgruppen har publisert. Bilder fra da Baal Shamin-tempelet ble ødelagt i august viser eksplosiver bli båret inn og plassert langs veggene i tempelet, en stor eksplosjon og deretter ruinene av oldtidstempelet.

Les også: IS sprengte old­tids­tem­pel i Palmyra

På UNESCOs verdensarvliste

IS erobret Palmyra fra de syriske regjeringsstyrkene i mai. I august halshogde IS-jihadister den 82 år gamle arkeologen Khaled Assad, som i over 40 år var sjef for oldtidsmyndighetene i Palmyra.

Oldtidsbyen Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste og omtales ofte som «ørkenens perle». Byen ligger 210 kilometer nordøst for Damaskus, og før borgerkrigen brøt ut i Syria ble den besøkt av 150.000 turister årlig.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

Les også: IS jevner syrisk kloster med jorda

Personvernpolicy