Trump: Masseskyting er sånt som skjer

Vold har alltid vært del av menneskeheten. Våpenlover hindrer ingenting. Masseskytinger er sånt som skjer, sier Trump.
Vold har alltid vært del av menneskeheten. Våpenlover hindrer ingenting. Masseskytinger er sånt som skjer, sier Trump. Foto: Gretchen Ertl / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Masseskyting av den typen som skjer på amerikanske høyskoler og universiteter er «sånt som skjer». – Det har ingenting med våpenlovene å gjøre, sier Donald Trump, som håper å bli republikanernes presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uansett hva man gjør, kommer man til å møte på problemer. Det er slik verden er, sier Trump i et intervju med ABC.

– Det spiller ingen rolle om det er denne type kriminalitet eller andre former for krim som alltid har funnet sted siden tidenes morgen. Og hvis vi ser en million år fram i tid, kommer vi fortsatt til å ha problemer. Selv om vi har et skikkelig hardt system på plass, kommer folk alltid til å finne en utvei, sier Trump videre.

– Uunngåelig

Kommentarene er Trumps første i forbindelse med masseskytingen på en skole i delstaten Oregon der ni personer ble drept før gjerningsmannen deretter tok sitt eget liv.

USAs president Barack Obama har tatt til orde for strengere våpenlover. Vold er knyttet til tilgang på våpen, og er ikke noe som er del av den amerikanske folkesjelen, sa Obama etter hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet blir Trump flere ganger konfrontert med hvordan problemet med masseskytinger kan løses. Han nekter å legge fram noen løsning, men sier at vold er uunngåelig og at «våpenlover ikke har noe med dette å gjøre».

– Handler ikke om våpen

– Dette dreier seg ikke om våpen, det handler egentlig om mentale problemer, sier Trump i intervjuet.

Han ser imidlertid ingen grunn til å innføre et strengere regime for å sile ut ustabile personer fra å få tilgang til våpen. Det vil alltid være noen som slipper gjennom systemet, sier han.

– Det er synd, men vi vil alltid ha problemer, sier Trump.

Til nå i år har det funnet sted 297 masseskytinger i USA, ifølge nettstedet Mass Shooting Tracker.