Meny

Store konsekvenser etter sykehusbombing

Afghanske sikkerhetsstyrker forbereder transport av en såret innbygger etter kamper med Taliban i byen Kunduz søndag. Kampene har rast i den afghanske provinshovedstaden siden Taliban erobret byen for en uke siden. Erobringen skal være Talibans største seier i det nesten 14 år lange opprøret. Foto: Stringer/afghanistan / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet drepte har steget til 22, og Leger Uten Grenser krever en uavhengig gransking av angrepet på sykehuset i Kunduz i Afghanistan.

Den amerikanskledede koalisjonen i Afghanistan sier deres foreløpige, flernasjonale gransking vil være klar i løpet av de nærmeste dagene, men Christopher Stokes, generaldirektør i Leger Uten Grenser, sier de ikke kan stole på en amerikanskledet, militær gransking av det som skjedde.

Stokes mener sannsynligheten er stor for at angrepet er en krigsforbrytelse, noe også FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad al-Hussein, har antydet at det kan være.

– Vi krever derfor en fullstendig åpen gransking utført av en uavhengig og flernasjonal gruppe, sier Stokes.

Les også: Grusomme beretninger fra det bombede sykehuset

Humanitære konsekvenser

Sykehuset var livsviktig for tusenvis av byens innbyggere, men nå trekker Leger Uten Grenser ut de fleste av sine ansatte fordi sykehuset ikke lenger kan driftes etter luftangrepet natt til lørdag.

Også Flyktninghjelpen har evakuert sine hjelpearbeidere, grunnet de harde kampene og faren for bortføringer og drap, opplyser generalsekretær Jan Egeland til NTB.

Den nasjonale katastrofemyndigheten opplyser søndag at situasjonen inne i byen blir stadig verre, men at de må vente til sikkerheten blir bedre før de kan nå fram til folk.

– Jeg er redd at om denne situasjonen fortsetter, har vi ikke mulighet til å hjelpe våre pasienter fordi vi akkurat nå har en alvorlig mangel på medisiner, sier provinsens helsedirektør Saad Mukhar ifølge Reuters.

Ingen strøm og mat

Uten mat eller strøm har innbyggere i Kunduz låst seg inne i sine hjem mens kampene mellom afghanske styrker og Taliban fortsetter flere steder i byen.

– Det har vært tre, fire dager jeg ikke har spist meg mett, sier et lite barn under Taliban-styrkers utdeling av mat til noen innbyggere, ifølge den lokale TV-kanalen Tolo, ifølge nyhetsbyrået DPA. Alle butikker forblir stengt, og strømmen er borte i det meste av byen.

– Maten blir distribuert til folk av provinsens politistyrke, fordi kampene fortsatt pågår og folk kommer til å dø på grunn av mangel på mat og drikkevann i byen, sier provinsrådsmedlem Ghulam Rabani Rabani.

– Vi har ikke strøm, gass eller olje, eller mat til å lage noe til mine barn, forteller Haji Omar, en mann som sitter ved en gangvei nær stedet hvor provinspolitiet deler ut måltider.

Les også: USA innrømmer angrep i Kunduz

Taliban gjemmer seg

Byen har vært under beleiring siden den ble tatt av Taliban 28. september. Afghanske styrker har tatt tilbake alle myndighetsbygninger, men lokale tjenestemenn og innbyggere sier Taliban fortsatt har kontroll over enkelte nabolag.

– Taliban gjemmer seg i siviles hus, sier talsperson Sayed Sarwar Hussaini for provinspolitiet. Han opplyser at det er igangsatt en operasjon for å fjerne opprørerne.

– Disse er fremmedkrigere som ikke vet hvordan de skal rømme fra byen, så de gjemmer seg som innbyggere blant sivile, sier talsmannen.

Kanalen Tolos journalister forteller om lik som ligger i gatene og innbyggere som er redde for å gå ut.

– Skytingen fortsetter, og afghanske styrker leter fra hus til hus, nabolag til nabolag, sier en innbygger til nyhetsbyrået DPA.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus