Hundrevis fryktes døde i jordskredet i Guatemala

Redningsarbeidere og frivillige leter etter flere overlevende etter jordskredet i Guatemala.
Redningsarbeidere og frivillige leter etter flere overlevende etter jordskredet i Guatemala. Foto: Stringer / Reuters

86 personer er funnet omkommet i jordmassene, og rundt 350 er fortsatt savnet etter det massive jordskredet i Guatemala. Håpet om å finne flere overlevende svinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskredet før helgen begravde deler av landsbyen Santa Catarina Pinula like utenfor hovedstaden Guatemala by. Pårørende som ikke har gitt opp håpet, fortsatte gjennom helgen å grave gjennom jorddyngene på desperat jakt etter sine kjære.

Ana Maria Escobar savner 21 familiemedlemmer.

– Dette er det verste som har hendt oss. Så langt er bare svigerinnen min funnet, sier hun hulkende til nyhetsbyrået Reuters.

Den 48 år gamle husmoren var blant flere fortvilte pårørende som hadde stilt seg i kø utenfor et provisorisk likhus for å se om de kunne kjenne igjen noen av de døde.

Les også: 30 omkommet og flere hundre savnet etter jordskred

15 meter under jorda

Skredet ble utløst natt til fredag etter flere dager med kraftig regn, og over 3.000 mennesker har blitt hjemløse.

Deler av landsbyen er dekket av et flere meter tykt lag med jord og leire, og enkelte hus ligger hele 15 meter under overflaten. Redningsmannskaper og frivillige graver side om side med bare hendene eller det de måtte finne av redskaper i et forsøk på å finne flere overlevende.

I hver eneste jordmasse gravemaskinene løfter opp fra haugene, er det flere personlige eiendeler – alt fra madrasser og bøker til leker og julepynt – minner fra de rundt 350 menneskene som myndighetene fortsatt ikke har gjort rede for.

Spade

Søket kommer til å fortsette i alle fall ut søndag, men myndighetene påpeker at sjansen for å finne flere overlevende nå er minimal.

– Håp er det siste du mister, så vi håper å finne noen i live, sier imidlertid landets forsvarsminister Williams Mansilla.

18 år gamle Gaby Ramirez lette etter broren sin med en spade i timevis lørdag. Jordskredet begravde nabohuset der broren var på besøk.

– Jeg håper ikke å finne ham i live, men jeg håper å finne kroppen hans og begrave ham. Jeg kan ikke la ham ligge igjen her, sier han.

Da en gravemaskin gravde opp liket av ei lita jente, ropte folk til redningsmannskapene at gravemaskinen ikke måtte ødelegge liket.

Ingen funnet i live

Regnmassene løsnet flere tonn jord, stein og trær som har rast nedover et nabolag som ligger på bunnen av en kløft i den lille byen.

Blant de 86 som er bekreftet døde, er 17 barn. Minst 26 mennesker er skadd. Til tross for at rundt 1.800 frivillige, soldater og brannmannskaper bidro i redningsarbeidet, ble det ikke funnet noen overlevende lørdag. Siden skredet gikk natt til fredag, har totalt rundt 400 personer blitt hentet ut av området, opplyser myndighetene. Det ustabile terrenget og fuktige været gjør at frivillige ikke får lov til å delta i søket søndag.

I oktober 2005 utløste kraftig nedbør et katastrofalt jordskred i Panabaj sørvest i det sentralamerikanske landet. En landsby ble begravd, og flere hundre mennesker antas å ha omkommet. Mange av de døde ble aldri funnet.

Personvernpolicy