Harpviken: – De ansvarlige må beklage uten forbehold

Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), sier USA raskt må komme med en bekreftelse og beklagelse, om det er de som sto bak angrepet som rammet et sykehus i Kunduz i Afghanistan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), sier USA raskt må komme med en bekreftelse og beklagelse, om det er de som sto bak angrepet som rammet et sykehus i Kunduz i Afghanistan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hvis det er amerikanske styrker som står bak bombingen av et sykehus i Afghanistan, må de raskt gå ut med det de vet for å ikke tape informasjonskrigen med Taliban, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forutsatt at det er amerikanerne som har gjort det, må de så fort som overhodet mulig komme med bekreftelse og beklagelse, sier Harpviken til NTB.

Les også: Minst ni drept i sykehusangrep i Afghanistan

Afghanistan-kjenneren understreker at ærlighet og åpenhet er viktig i kommunikasjonen, spesielt etter hva NATO og USA har lært av tidligere håndtering av såkalt «collateral damage», hvor sivile rammes av internasjonale styrker. Innrømmelser ved den type hendelser har kommet sent, noe som har ført til at internasjonale styrker har mistet oppslutning i den afghanske befolkningen.

– Kommer man med en innrømmelse fire uker etter, er informasjonskrigen tapt, sier Harpviken, som er direktør ved fredsforskningssenteret PRIO. Taliban var tidlig ute med å kommentere angrepet og legge skylden på amerikanerne lørdag.

NATO opplyste lørdag morgen at det er igangsatt en gransking for å avklare om det var et amerikansk luftangrep som rammet Leger Uten Grenser-sykehuset i den nordafghanske byen Kunduz. Minst ni helsearbeidere mistet livet og 27 mennesker er såret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus