Ber USA godkjenne FNs barnekonvensjon

Somaliske barn leker på en strand utenfor hovedstaden Mogadishu. Fredag undertegnet Somalia FNs barnekonvensjon. Dermed er USA det eneste landet som ikke har undertegnet konvensjonen.
Somaliske barn leker på en strand utenfor hovedstaden Mogadishu. Fredag undertegnet Somalia FNs barnekonvensjon. Dermed er USA det eneste landet som ikke har undertegnet konvensjonen. Foto: Ismail Taxta / Reuters

Somalia ratifiserte denne uken FNs barnekonvensjon. Dermed er USA eneste land i verden som ikke stiller seg bak avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er svært gledelig at også Somalia anerkjenner at barn har krav på en spesiell beskyttelse fordi de er barn, og at de derfor nå har ratifisert FNs barnekonvensjon, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland.

FNs barnekonvensjon er den internasjonale avtalen som har størst oppslutning i verden. Tidligere i år ratifiserte også Sør-Sudan konvensjonen.

Det har hittil ikke vært nok støtte i den amerikanske kongressen til å ratifisere konvensjonen. Flere av kongressmedlemmene frykter at barnekonvensjonen kan overstyre eksisterende lover i landet.

– Jeg håper USA også kommer etter slik at absolutt alle statene i verden står bak en felles oppfatning av hvem som er barn og hvilke rettigheter de har krav på, kommenterer Apeland.

FNs konvensjon om barns rettigheter ble vedtatt i 1989 og trådte i kraft i 1990. Det er FNs barnefond UNICEF som forvalter konvensjonen på vegne av FN.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus