Meny

Fant 13 våpen tilknyttet skoleskytteren i Oregon

Chris Harper Mercer skjøt og drepte ni personer på Umpqua Community College i byen Roseburg i Oregon torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13 våpen tilknyttet 26-åringen som sto bak skoleskytingen i Oregon i USA, er funnet. Seks av dem på høyskolen og sju hjemme hos drapsmannen, opplyser amerikanske myndigheter.

Alle våpnene er lovlig kjøpt, og sju av dem er kjøpt av skytteren selv eller av familiemedlemmer, sier USAs byrå for overvåking av alkohol, tobakk og våpen (ATF).

26 år gamle Chris Harper Mercer åpnet ild inne på skoleområdet til Umpqua Community College i byen Roseburg i Oregon torsdag. Mercer ble deretter drept i en skuddveksling med to polititjenestemenn. Motivet for skytingen er fortsatt uklart.

Han var utstyrt med skuddsikker vest, tre pistoler, et gevær og fem ekstra magasin, ifølge ATF.

Les også: Skoleskytteren hadde skuddsikker vest og tre pistoler

Sparket ut av hæren

Det har vært en forferdelig dag, sa drapsmannens far Ian Mercer da han møtte pressen utenfor sitt hjem torsdag kveld. Ifølge CNN har etterforskere avhørt flere av 26-åringens familiemedlemmer og venner.

Mercer var i den amerikanske hæren i 2008, før han ble avskjediget i nåde etter en måned.

Politiet fant skriftlig bevis på at drapsmannen hadde kommet med hatytringer mot afroamerikanere, og et bilde av ham finnes også på en datingside på nett, med en profil registrert i Los Angeles. Der beskriver han seg selv som en introvert som misliker «organisert religion».

I et blogginnlegg skriver 26-åringen at han likte å lese nyhetssaker om Vester Flanagan, som i slutten av august skjøt og drepte to tv-journalister under en direktesending på amerikansk TV.

Les også: Obama: – Masseskytinger er på en eller annen måte blitt rutine

Mercer skal ha lagt ut et bilde av seg selv på nettstedet MySpace hvor han holder en rifle og uttrykker stor interesse for IRA – Den irske republikanske hær, melder New York Times.

Reservert

Naboer beskriver Mercer som en tilbaketrukken, engstelig, ung mann som alltid hadde på seg de samme klærne – militærstøvler, grønn militærbukse og en hvit T-skjorte.

En tidligere nabo sier Mercer var så sky og utilpass at han en gang spurte ham om noe var galt.

– Jeg sa «Hei, går det bra med deg?». Han svarte «Hei», men det var det. Han var veldig sky, forteller han.

– Lærer skutt i hodet

Øyenvitner har fortalt om rystende scener da Mercer troppet opp på skolen torsdag. 18 år gamle Kortney Moore sier til lokalavisen News Review at de hadde undervisning da et skudd gikk gjennom vinduet og traff læreren i hodet.

Hun forteller at gjerningsmannen ba alle om å legge seg ned på gulvet. Deretter ba han dem om å reise seg og fortelle hvilken religion de tilhørte, før han fortsatte skytingen.

– De reiste seg, og han sa «Bra, siden du er kristen, kommer du til å se Gud om omtrent et sekund, forteller faren til en av dem som ble såret, til CNN.

Fredag var de fleste av de sårede utskrevet fra sykehus. Men tre personer var fortsatt innlagt. Tilstanden til alle tre beskrives som alvorlig, men stabil, opplyser sykehuset.

Kritiserte våpenlovene

Da president Barack Obama kommenterte hendelsen torsdag kveld, kritiserte han nok en gang landets milde våpenlover.

– Det skal ikke være så lett for noen som vil skade andre å skaffe seg et skytevåpen, sa Obama.

Han understreket at «tanker og bønner» etter skytetragedien ikke er nok.

– USA er det eneste landet i verden som har disse masseskytingene med noen måneders mellomrom. På en eller annen måte er dette blitt en rutine, sa han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus