Israel vil ha nye samtaler med palestinerne

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han er klar for nye samtaler med palestinerne.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han er klar for nye samtaler med palestinerne. Foto: Mike Segar / Reuters

Israel er rede til å forhandle fram en fredsavtale med palestinerne, sier statsminister Benjamin Netanyahu. – Tvilsomt om han mener det, sier norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er forberedt på å øyeblikkelig gjenoppta fredsforhandlingene, uten noen betingelser overhodet, sa Netanyahu i sin tale til FNs hovedforsamling torsdag.

Palestinernes president Mahmoud Abbas erklærte i FN onsdag at den palestinske selvstyremyndigheten trekker seg fra alle tidligere inngåtte avtaler med Israel, blant annet Oslo-avtalen.

– Vår tålmodighet er slutt, sa Abbas til FNs hovedforsamling.

Netanyahu ber Abbas tenke seg om.

– President Abbas, jeg vet at det ikke er lett, men dette skylder vi våre folk, sa han fra FNs talerstol.

Les også: Eksperter: Abbas' tale et rop om oppmerksomhet

– Vil marginalisere

Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo tror imidlertid ikke mye på Netanyahus forsonende fakter.

– Målet hans er å marginalisere palestinerne og framstille dem som de vanskelige, mens Israel er seriøs og forsonende. Men vi må ikke bare se på hva Netanyahu sier, men på hva Israel faktisk gjør, sier Heian-Engdal til NTB.

Netanyahu har blankt avvist en tostatsløsning, mens byggingen av ulovlige bosetninger på det okkuperte Vestbredden har pågått for fullt.

Senest torsdag ga israelske myndigheter grønt lys til å la hundrevis av ulovlige hus som er bygget på israelske utposter, bli stående, ifølge avisa Haaretz.

I israelske medier het det torsdag at Abbas hadde varslet «en bombe» i sin tale til FN-forsamlingen, men at han knapt fyrte av en kinaputt. Blant annet blir det påpekt at Abbas verken oppløste den palestinske selvstyremyndigheten, sa opp sikkerhetssamarbeidet med Israel eller varslet sin egen avgang.

Særlig de to første punktene kan bli kostbare og skape vanskeligheter for Israel.

Blåse liv

Også den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, varslet torsdag at den vil ta et nytt initiativ for å løse opp i den fastlåste striden mellom Israel og palestinerne.

Hva initiativet består i, er foreløpig uklart, men kvartetten lover «konkrete tiltak på bakken i fraværet av en fredsprosess».

Initiativet kommer på et tidspunkt der den israelsk-palestinske konflikten er mer tilspisset enn på lenge. Blant annet ønsker stadig flere palestinere på Vestbredden en ny intifada – et nytt væpnet opprør mot den israelske okkupasjonsmakten.

Les også: Brende håper Israel vil komme palestinerne i møte

En stadig mer spent situasjon ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, dit stadig flere jøder kommer for å be på det de omtaler som Tempelhøyden, kan bli gnisten som antenner et nytt opprør, frykter mange.

Iran

Netanyahu brukte også store deler av sin taletid til å hamre løs mot atomavtalen med Iran. Avtalen vil ikke bringe fred, men gjøre en ny krig i regionen mer sannsynlig, hevder den israelske statsministeren.

– Vi ser en hel verden feire denne dårlige avtalen, med et regime som åpent ønsker å ødelegge oss, sa Netanyahu til FN.

Deretter sto han taus på talerstolen i 45 sekunder for å understreke hvordan Israels protester mot avtalen er blitt mottatt.

– Svaret fra verdenssamfunnet har ikke vært annet enn øredøvende stillhet, sa Netanyahu.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus