Meny

Lavrov avviser luftangrep mot moderate opprørere

Stilt til veggs om luftangrepene – slik svarte utenriksministeren. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske kampfly har angrepet både IS og andre mål i Syria, men ikke moderate opprørere, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

På en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret i New York torsdag understreket Lavrov at «Russland og USA står likt» i synet på at angrepene må rettes mot mål som Den islamske staten (IS), Nusrafronten og andre militante ekstremistgrupper.

Han understreket deretter at Russland ikke ser på den moderate, vestligstøttede opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) som en terrorgruppe, melder Reuters.

Lavrov avviste også at russiske angrep har rammet opprørere tilknyttet FSA, noe lederen for det amerikanske senatets forsvarskomité, John McCain, tidligere torsdag sa var tilfelle.

– Du omtaler dette som et faktum. Vet du noe jeg ikke vet? sa Lavrov under pressekonferansen da han ble bedt om å kommentere påstandene.

Les også: – Russiske angrep er kjærkommen støtte for Assad

Samarbeider med Assad

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Mayadeen utførte russiske kampfly torsdag 30 luftangrep som ikke var rettet mot IS. Målene var ifølge kanalen den opprørskontrollerte landsbyen Jisr al-Shughour nordvest i landet.

Syrias president Bashar al-Assad har trolig gitt Russland beskjed hvor han behøver støtte, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole.

– Russland har egne ressurser innen etterretning og har et utsøkt samarbeid med Assad. Han har nok gitt inntrykk av hvor han er svak og trenger støtte, sier Gundersen til NTB.

TV-kanalen Al Mayadeen melder imidlertid torsdag ettermiddag at russiske fly også har bombet IS-mål, henholdsvis i de syriske provinsene Raqqa og Hama.

Bakgrunn: – Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Russisk strategi

Russland og den USA-ledede koalisjonen, som har utført luftangrep i Syria siden i fjor, er enige om at IS må bekjempes, men ikke hva som skal gjøres med Assad.

– Assad har ikke primært bekjempet de radikale kreftene, han har konsentrert sin kamp om de sekulære kreftene. Dersom Russland støtter ham i den samme strategien, så er det problematisk. Det kan da ses på som om en del av gruppene Vesten støtter, blir bombet av russerne, sier Gundersen.

Kjemper om kontroll

De første russiske bombene ble sluppet onsdag og skal ha rammet Syrias tredje største by, Homs. Opprørsgrupper tok kontroll over byen i 2011, men siden mai har bykjernen igjen vært under kontroll av myndighetene.

– Rundt byen blir regjeringsstyrkene utfordret av opprørerne. Homs er viktig fordi den ligger i en strategisk linje fra nord til sør. Å ha kontroll på den aksen er viktig for forsyninger og flytting av styrker. Den som kontrollerer området har også kontroll på smugling av våpen, ammunisjon og krigere fra Libanon, sier Gundersen.

Innbyggere i Homs forteller om sivile tap og enorme ødeleggelser etter de russiske luftangrepene. Minst 33 sivile skal ha blitt drept i luftangrepene totalt, melder Reuters. Elleve personer, blant dem tre barn, ble drept i Rastan, nord for Homs, sier en lege i byen.

Les også: Saudi-Arabia krever at Russland stanser Syria-angrep

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus