– Verden på vei mot 2,7 graders oppvarming

Røyk stiger fra ei pipe i Beijing. Kina har verdens største utslipp av klimagasser og er ett av landene som har lagt fram sine mål for FN.
Røyk stiger fra ei pipe i Beijing. Kina har verdens største utslipp av klimagasser og er ett av landene som har lagt fram sine mål for FN. Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden er på vei mot en oppvarming på 2,7 grader, viser en analyse av klimaløftene som er lagt fram hittil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før klimamøtet som starter i Paris i slutten av november, er alle verdens land blitt oppfordret til å legge fram sine nasjonale klimamål.

Nå er den samlede effekten av disse blitt analysert av Climate Action Tracker (CAT), en organisasjon som fire forskningsinstitutter står bak.

Les også: Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima på jorda

Venter fortsatt på India

Hvis verden overholder løftene som er lagt fram, vil det begrense den globale oppvarmingen til 2,7 grader, ifølge CATs analyse. Dermed er løftene ikke tilstrekkelige for å nå målet om å begrense oppvarmingen til 2 grader.

India, som står for om lag 6 prosent av de globale utslippene av klimagasser, mangler fortsatt, og analysen bygger derfor på hva ekspertene i CAT venter at India vil legge fram. India skal etter planen presentere sine mål fredag denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundtoft om kimaet: Vær forberedt på store endringer

Norges status

Norge var på sin side blant de første som leverte inn sine mål til FN. Det norske målet er et kutt i utslippene av klimagasser på 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå. Dette målet skal nås i fellesskap med EU.

FN skal gjøre en egen offisiell analyse av klimaløftene, men denne legges ikke fram før 1. november. FNs analyse vil ikke omfatte løfter som er lagt fram senere enn 1. oktober.

Les mer:

Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Obama ser til Norge i klimasaken