Stoltenberg bekymret over russiske angrep i Syria

Russland har frigitt video av luftangrep og benekter at de rammer sivilie.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over meldinger om at russiske flyangrep i Syria onsdag kan ha rammet mål som ikke tilhører Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er spesielt bekymret fordi Russland ikke har foretatt reelle grep for å oppklare omstendighetene rundt de russiske luftangrepene i Syria, sier Stoltenberg, som viser til motstridende meldinger om hva som egentlig var mål for de russiske kampflyene.

Se video øverst i artikkelen.

Russiske myndigheter har uttalt at IS var målene, men meldinger fra en syrisk opprørsgruppe på bakken, samt en syrisk opposisjonsleder, går ut på at russiske kampfly traff mål i områder der det verken finnes opprørere fra IS eller al-Qaida-tilknyttede grupper.

– Jeg oppfordrer Russland til å utøve en konstruktiv og samarbeidende rolle i kampen mot IS og til å arbeide for å finne en politisk løsning på konflikten. Å støtte president Bashar al-Assad hjelper ikke. Det vil ikke være et konstruktivt bidrag til en politisk løsning. Jeg mener det viktigste nå er at all innsats rettes mot å fremforhandle en politisk løsning, sier Stoltenberg.

Bakgrunn: Russland har startet luftangrep i Syria

USA vil ha nye Syria-samtaler

USA regner med å kunne innlede nye Syria-samtaler med Russland innen få dager for å koordinere innsatsen i det krigsherjede landet.

Det er tegn som tyder på at russiske flyangrep i Syria onsdag fant sted i områder der det neppe finnes opprørere fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), mener USAs forsvarsminister Ash Carter.

Russiske myndigheter har på sin side uttalt at angrepene var rettet mot IS.

Carter har i lys av dette bedt om å få i stand et møte med Russland «så snart som mulig» for å diskutere hvordan de to stormaktene kan unngå å havne i konflikt med hverandre i Syria.

Carter sier han forventer at samtalene finner sted i løpet av noen få dager, og at samtalene blir «svært konstruktive».

Les også: Russland vil foreslå FN-resolusjon for å bekjempe IS

Tidsbegrenset

President Vladimir Putin fikk tidligere onsdag grønt lys av Statsdumaen til å gå i gang med flyangrepene i Syria. Ifølge Putin er det ikke aktuelt å sette inn bakkestyrker. Han sier også at det russiske engasjementet er tidsbegrenset. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, sier han.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Se også: Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å kunne øve russisk innflytelse i Midtøsten.

Her gir Russland grønt lys for luftangrep i Syria:

Personvernpolicy