Russland har startet luftangrep i Syria

Her gir Russland grønt lys for luftangrep i Syria. Se video!

Russland har startet flyangrep mot mål i Syria, bare timer etter at nasjonalforsamlingen i Moskva ga grønt lys for en russisk militæroperasjon på syrisk territorium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter onsdag ettermiddag at landets kampfly har gjennomført sine første mål mot IS-opprørere i Syria.

– Russlands luftforsvar har start luftangrepene mot IS-mål på syrisk territorium, sier talsmann Igor Konasjenkov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

USA ble varslet om angrepene på forhånd, opplyser en ikke navngitt amerikansk tjenestemann. Angrepene skjedde i nærheten av byen Homs, men områdene ser ikke ut til å være kontrollert av ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), ifølge kilden, som også oppgir at de amerikanske flyangrepene mot IS fortsetter som normalt.

Bakgrunn: Putin varsler at Russland vil gå inn militært i Syria

Grønt lys i Moskva

Meldingen om de russiske angrepene kom onsdag ettermiddag, samtidig som en syrisk eksilgruppe meldte at det syriske regimet har gjennomført luftangrep mot tre boligområder i Homs-provinsen. Minst 27 sivile personer skal være drept, blant dem seks barn.

Stedene kontrolleres av ulike jihadistiske opprørsgrupper, men ikke IS, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

President Vladimir Putin fikk tidligere onsdag grønt lys av Statsdumaen til å gå i gang med flyangrepene i Syria. Ifølge Putin er det ikke aktuelt å sette inn bakkestyrker. Han sier også at det russiske engasjementet er tidsbegrenset. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å kunne øve russisk innflytelse i Midtøsten.

Les også: Trump: – Putin er en bedre leder enn Obama

Senter i Bagdad

De russiske operasjonene skal ifølge russiske myndigheter koordineres fra et senter i Iraks hovedstad Bagdad. Det skal også brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

Fra før av er det kjent at Russland har utplassert avansert militært utstyr og flere fly i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene i landet.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS


Les mer:

Forskere: – Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe

Obama marsjerer videre mot IS tross Russlands rivaliserene planer

20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Personvernpolicy