Palestinernes flagg får vaie i New York

PALESTINA: Det palestinske flagget blir å se i utenfor FN-bygget i New York, selv om de ikke er en egen stat.
PALESTINA: Det palestinske flagget blir å se i utenfor FN-bygget i New York, selv om de ikke er en egen stat. Foto: Mohamad Torokman / Reuters

I påvente av fred og en egen stat, feirer palestinerne en symbolsk seier når deres flagg for første gang får vaie utenfor FN-bygningen i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne vil markere flaggheisingen onsdag med en seremoni.

– Det blir en praktfull dag. Vi forventer at hundrevis av ledere vil feire øyeblikket sammen med president Mahmoud Abbas, sa den palestinske FN-ambassadøren Riyad Mansour nylig, ifølge Jerusalem Post.

Palestinere overalt vil markere begivenheten, ifølge Mansour, som anslo at tusenvis, kanskje millioner, av palestinske flagg vil vaie i vinden onsdag. Palestina har kun observatørstatus i FN, i likhet med Vatikanstaten.

Les også: Børge Brende: – Fortsatt håp om fredsprosess

Ikke norsk støtte

Tidligere denne måneden stemte 119 land for at både palestinernes og Vatikanets flagg skulle heises utenfor FN-bygningen i New York. USA og sju andre land stemte imot, mens Norge og 44 andre land avsto.

– Norges stemmegivning handlet om et prinsipielt spørsmål knyttet til hvilke flagg som skal henge utenfor internasjonale organisasjoners hovedkvarter. Vår holdning er at dette normalt skal være medlemslandenes flagg, og dette førte til at Norge, i likhet med de fleste EU-landene, avsto fra å stemme, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Han påpeker at den palestinske staten bør komme som følge av en fremforhandlet fredsavtale, og mener Norge spiller en rolle i å skape grunnlag for dette gjennom å lede giverlandsgruppen for Palestina, AHLC. Gruppen møtes samme dag som flaggseremonien, og samme dag som Abbas taler til FNs hovedforsamling.

Selv om Norge ikke støttet palestinerne i avstemningen, vil enten Brende eller den norske FN-ambassadøren Geir O. Pedersen være til stede på flaggseremonien, opplyser Utenriksdepartementet. Pedersen deltok i Oslo-prosessen som førte til opprettelsen av den palstinske selvstyremyndigheten og har tidligere vært leder for Norges representasjonskontor i de palestinske områdene.

Vil anerkjennes

Flaggheisingen er en del av palestinernes arbeid for anerkjennelse. Mens fredsprosessen med Israel har stått stille, har palestinerne bygget opp statsinstitusjoner, blant annet med støtte fra Norge og USA.

Samtidig har den palestinske selvstyremyndigheten drevet en kampanje for å bli anerkjent som stat av andre land og i internasjonale institusjoner. Til nå har 136 av de 193 medlemslandene i FN anerkjent staten Palestina. Palestina er blant annet også blitt medlem av Den internasjonale straffedomstolen ICC og FN-organisasjonen for kultur og utdanning, UNESCO. Både Israel og USA har straffet palestinerne økonomisk for dette.

Personvernpolicy