Russland i samarbeid om senter for IS-informasjon

SAMARBEID: Russland har inngått et samarbeid med Syria, Irak og Iran i kampen mot IS.
SAMARBEID: Russland har inngått et samarbeid med Syria, Irak og Iran i kampen mot IS. Foto: Alexei Nikolsky / Ria Novosti / Kremlin Pool / Epa

Russland, Syria, Irak og Iran har opprettet et felles senter for utveksling av informasjon i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax er senteret plassert i den irakiske hovedstaden Bagdad, og det blir et samlingssted for militære representanter fra de fire landene.

Anlegget skal angivelig også kunne brukes til å koordinere militæroperasjoner mot IS, jihadistgruppen som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria det siste året.

Russerne har den siste tiden forsynt den syriske regjeringen med kampfly og annet militært utstyr, noe som har ført til bekymringer i Vesten.

– Russisk bekymring

Det irakiske militæret bekreftet natt til søndag samarbeidet i en pressemelding.

– Samarbeidet skjer etter økt russisk bekymring for de tusenvis av terroristene fra Russland som utfører kriminelle handlinger med Daesh, heter det i meldingen der IS omtales med et annet navn.

Russland støtter den syriske presidenten Bashar al-Assads regjering og presser på for at Damaskus skal være en del av den globale innsatsen mot IS, noe USA nekter å godta.

Mandag taler Russlands president Vladimir Putin for FNs hovedforsamling, og der er det ventet at han vil ta til orde for en kollektiv innsats mot ekstremistgruppen.

Mot USA-samarbeid?

Putin skal også snakke med USAs president Barack Obama i forbindelse med besøket i New York. Tidligere i uken uttalte kilder til Bloomberg at russerne vurderer å innlede luftangrep mot IS i Syria – med eller uten USA på laget.

Ilja Rogatsjov, talsmann for det russiske utenriksdepartementet, fulgte opp med å si at Russland «teoretisk sett» kan slutte seg til den amerikanskledede militærkoalisjonen som kjemper mot jihadistene.

– Men det må skje på de rette betingelsene, sa Rogatsjov.

Obama har fått kritikk for å være for lite besluttsom når det gjelder konfliktene i Midtøsten. Det er ventet at utenriksminister John Kerry i løpet av kort tid vil presentere en ny plan for en politisk løsning i Syria.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus