Russland i samarbeid om senter for IS-informasjon

SAMARBEID: Russland har inngått et samarbeid med Syria, Irak og Iran i kampen mot IS.
SAMARBEID: Russland har inngått et samarbeid med Syria, Irak og Iran i kampen mot IS. Foto: Alexei Nikolsky / Ria Novosti / Kremlin Pool / Epa

Russland, Syria, Irak og Iran har opprettet et felles senter for utveksling av informasjon i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax er senteret plassert i den irakiske hovedstaden Bagdad, og det blir et samlingssted for militære representanter fra de fire landene.

Anlegget skal angivelig også kunne brukes til å koordinere militæroperasjoner mot IS, jihadistgruppen som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria det siste året.

Russerne har den siste tiden forsynt den syriske regjeringen med kampfly og annet militært utstyr, noe som har ført til bekymringer i Vesten.

– Russisk bekymring

Det irakiske militæret bekreftet natt til søndag samarbeidet i en pressemelding.

– Samarbeidet skjer etter økt russisk bekymring for de tusenvis av terroristene fra Russland som utfører kriminelle handlinger med Daesh, heter det i meldingen der IS omtales med et annet navn.

Russland støtter den syriske presidenten Bashar al-Assads regjering og presser på for at Damaskus skal være en del av den globale innsatsen mot IS, noe USA nekter å godta.

Mandag taler Russlands president Vladimir Putin for FNs hovedforsamling, og der er det ventet at han vil ta til orde for en kollektiv innsats mot ekstremistgruppen.

Mot USA-samarbeid?

Putin skal også snakke med USAs president Barack Obama i forbindelse med besøket i New York. Tidligere i uken uttalte kilder til Bloomberg at russerne vurderer å innlede luftangrep mot IS i Syria – med eller uten USA på laget.

Ilja Rogatsjov, talsmann for det russiske utenriksdepartementet, fulgte opp med å si at Russland «teoretisk sett» kan slutte seg til den amerikanskledede militærkoalisjonen som kjemper mot jihadistene.

– Men det må skje på de rette betingelsene, sa Rogatsjov.

Obama har fått kritikk for å være for lite besluttsom når det gjelder konfliktene i Midtøsten. Det er ventet at utenriksminister John Kerry i løpet av kort tid vil presentere en ny plan for en politisk løsning i Syria.

Personvernpolicy