Politiet leter etter gisler på den filippinske øya Balut

Den store aksjonen som pågår for å finne de fire gislene på Filippinene, ble onsdag omdirigert fra et fjellområde nordøst for Davaogulfen til øya Balut utenfor sørspissen av Mindanao. Letingen etter Kjartan Sekkingstad og de tre andre personene som er bortført på Filippinene, pågår med full styrke. Her er de tre mennene avbildet. Den fjerde er en filippinsk kvinne som hadde følge med en av canadierne. Foto: Handout fra den filippinske hæren (Reuters / NTB scanpix)
Den store aksjonen som pågår for å finne de fire gislene på Filippinene, ble onsdag omdirigert fra et fjellområde nordøst for Davaogulfen til øya Balut utenfor sørspissen av Mindanao. Letingen etter Kjartan Sekkingstad og de tre andre personene som er bortført på Filippinene, pågår med full styrke. Her er de tre mennene avbildet. Den fjerde er en filippinsk kvinne som hadde følge med en av canadierne. Foto: Handout fra den filippinske hæren (Reuters / NTB scanpix)

Den store aksjonen som pågår for å finne de fire gislene på Filippinene, ble onsdag omdirigert fra et fjellområde nordøst for Davaogulfen til øya Balut utenfor sørspissen av Mindanao.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I ettermiddag fikk vi ny informasjon om at mobiltelefonen til ett av gislene var blitt fanget opp av en basestasjon i området ved Balut. Marinen og flyvåpenet dro dit med en gang for å undersøke dette. De har ennå ikke kommet tilbake, sier den regionale politisjefen Samuel Gadingan til NTB på telefon fra området.

Tidligere trodde etterforskerne at gruppen på elleve menn som tok de fire i marinaen ved feriestedet Holiday Oceanview Resort på øya Samal seint mandag kveld, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad (56), hadde kjørt de to båtene de brukte til byen Governor Generoso, som ligger nærmere Samal.

– Vi har undersøkt opplysningene om de to motoriserte båtene, men dessverre var det ikke de båtene som ble brukt, selv om de lignet. Vi har avsluttet letingen i fjellet og konsentrerer oss nå om dette nye avsidesliggende området, sier Gadingan.

Les også: Filip­pinsk politi: – Gisler tatt med til fjell­om­råde

Neppe kommunistgeriljaen

Politisjefen sier onsdag at det neppe er kommunistgeriljaen New People's Army (NPA) som står bak, selv om det ble funnet en lapp der geriljaen tok på seg ansvaret for gisseltakingen like ved marinaen der kidnapperne slo til.

– Vi anser nå at det er lite sannsynlig at den gruppen står bak. Akkurat nå vet vi ikke nøyaktig hvilken gruppe som utførte dette. Og vi har enda ikke blitt kontaktet av eller mottatt noen krav fra dem som gjorde dette, sier han.

Bakgrunn: Bekrefter bort­fø­ring av nordmann på Filip­pi­nene

Stor operasjon

Gadingan sier at det er en svært stor operasjon som nå pågår på Filippinene. Den involverer blant annet myndighetene, militæret, politiet og kystvakten.

– Faktisk deltar alle sikkerhetsstyrker som er tilgjengelig både med folk og utstyr. Vi får også innspill fra det nasjonale politiet i denne saken for å sørge for at de fire gislene blir satt trygt på frifot, sier han.

Men leteområdet dekker også tusenvis av kilometer og det vanskeliggjør arbeidet.

– Vi gjør alle vårt beste for å finne dem og forhåpentlig få frigitt de bortførte utlendingene, sier politisjefen Samuel Gadingan.

Les også: Familien til bortført nordmann i sjokk

Personvernpolicy