Filippinsk politi: – Gisler tatt med til fjellområde

Fra denne marinaen ved Holiday Oceanview Resort på øya Samal ble de fire kidnappet av elleve bevæpnede menn i to motorbåter.
Fra denne marinaen ved Holiday Oceanview Resort på øya Samal ble de fire kidnappet av elleve bevæpnede menn i to motorbåter. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjartan Sekkingstad og de tre andre personene som er bortført på Filippinene, er tatt med til et avsidesliggende fjellområde sør i landet, opplyser filippinsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen klarte å komme seg vekk fra Davaogolfen der marinen kontrollerte utfarten, men de har ennå ikke fremsatt noen krav, melder AFP.

Elitesoldater står klare til å spore opp gisseltakerne, mens militærhelikoptre er klargjort for en mulig redningsoperasjon. Gruppen har gått inn i Davao-provinsen, sier regionens visepolitimester Aaron Aquino som leder etterforskningen.

– I går kveld fikk vi informasjon om at kidnapperne og deres gisler var blitt sett – de er i Davao Oriental-området, sa Aquino til radiostasjonen DZBB.

– Våre folk er på sporet av dem. Flyvåpenet står også klart for å avskjære dem, sier han videre.

Les også: Familien til bortført nordmann i sjokk

Presidenten følger situasjonen

På en pressekonferanse i presidentpalasset i Manila sa pressetalsmann Herminio Coloma Jr. at Filippinenes president Benigno Aquino III følger kidnappingen tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er nå en av de høyeste prioriterte sakene i landet, sa talsmannen for presidentens kontor.

I en pressemelding fra kontoret onsdag fremgår det at gisseltakerne satte kursen mot Pantukan i Composteladalen om bord i to motorbåter med utriggere.

To slike båter, av typen som kidnapperne brukte, ble funnet på stranda av halvøya Governor Generoso i Davao Oriental tirsdag morgen. Halvøya utgjør den ene tuppen av munningen inn i Davaogolfen. Derfra har altså rømlingene tatt seg nordover og innover i landet.

Aquino bekreftet at de hadde klart å komme seg forbi blokaden og seilt rundt 5 mil østover til Davao Oriental-regionen sørøst på øya Mindanao.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi venter nå på kontakt med kidnapperne, så vi får vite hvilke krav de har, sa han.

Her er overvåkningsvideoen som skal vise bortføringen av Kjartan Sekkinstad og de tre andre:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunistgerilja

Flere opprørsgrupper er aktive i regionen, men etterforskerne konsentrerer seg særlig om to grupperinger.

Den ene er den militære delen av det filippinske kommunistpartiet, New People's Army (NPA), den andre den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen som ble ekskludert fra en fredsavtale som ble undertegnet med myndighetene i fjor.

Men Aquino sa han tvilte på at Abu Sayyaf er involvert, en islamsk militant gruppe beryktet for å gjennomføre en rekke kidnappinger for løsepenger av utlendinger, så vel som av lokalbefolkningen siden tidlig på 1990-tallet.

– Utriggerbåtene som ble brukt under kidnappingen i marinaen er ikke typisk for den Al-Qaida-tilknyttede gruppen, fordi de pleier å bruke andre hurtiggående båter, sa han.

Men bevæpnede banditter har tidligere tatt utlendinger på Mindanao og solgt dem videre til Abu Sayyaf.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt vakthold

Politiet på Samal har nå sørget for økt vakthold og større sikkerhet på de forskjellige feriestedene på øya som følge av kidnappingen, melder den filippinske avisa The Standard.

Abu Sayyaf holder for tiden ni gisler, inkludert fire utlendinger, i jungelen på øya Jol sørvest for Mindanao.

Kaptein Alberto Caber, som er talsmann for en av hæravdelingene på Mindanao, bekrefter at de har en beskrivelse av gisseltakerne basert på opptak med overvåkingskameraer ved Holiday Oceanview Resort.